Гледајте петељке и облик - Овако ћете најлакше ПРЕПОЗНАТИ ДОМАЋЕ ЈАГОДЕ при куповини, неколико јасних показатеља
Обратите пажњу приликом куповине и бирајте за себе само најбоље.
Јагода је вишегодишња зељаста биљка из породице ружа (Росацеае). У плоду се налази око 60 % воде, може бити и до 12 % шећера као и витамина Ц од 24 - 97 мг %.
Ускоро ће их бити на пијацама, а ево како да препознате домаће јагоде.
Укус домаће јагоде
Главна разлика домаће и купљене јагоде је у укусу. Као и разлика код увозног и домаћег парадајза, јагоде произведене локално имаће пуно интензивнији укус. Неће се имати утисак као да су пластичне или као да би требало да им додате шећера да би имале барем неки укус. Домаће јагоде имају јак, сладак и укусан укус који остаје у устима и након конзумирања. Такође, кад се користе у колачима, дају снажну арому.
Мирис домаће јагоде
Купљене увозне јагоде врло често немају никакав мирис или је он врло слаб. Као и код укуса, он ће бити половичан и једва ће подсећати на јагоду. Разлог за то је што се увозне јагоде често беру док нису зреле и црвене. Боју и мирис даје сунчева светлост која у овом случају изостаје.
Облик домаћих јагода
За разлику од увозних јагода, домаће јагоде ће бити неправилног облика, с деформацијама и пукотинама. У последње време се код увозних јагода примећују врло велики плодови. Код домаћих јагода је то реткост те ће већина бити средње величине и пуне неправилности у облику. Уз то, увозне јагоде су јако тврде на додир и док се једу, док су домаће пуно меканије.
Боја домаће јагоде
Док су увозне јагоде интензивне црвене боје, домаће не морају бити такве. Свакако, то зависи од сорте, али домаће јагоде варирају од светло црвене до тамно црвене боје. Боја домаће јагоде унутра може бити пуно светлија од спољашњег дела, док ће увозне јагоде бити јарко црвене изнутра и споља.
Петељка код домаће и увозне јагоде
Један од елемената по којем можете препознати домаћу јагоду је и петељка. Код домаћих јагода је петељка бледо зелена, а разлог за то је то што су недавно убране. Ако је петељка тамнија, значи да је прошло више времена од бербе. Разлика је и у семенкама; домаћа јагода ће имати пуно више семенки од увозне.