Gledajte peteljke i oblik - Ovako ćete najlakše PREPOZNATI DOMAĆE JAGODE pri kupovini, nekoliko jasnih pokazatelja
Obratite pažnju prilikom kupovine i birajte za sebe samo najbolje.
Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode, može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %.
Uskoro će ih biti na pijacama, a evo kako da prepoznate domaće jagode.
Ukus domaće jagode
Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u ukusu. Kao i razlika kod uvoznog i domaćeg paradajza, jagode proizvedene lokalno imaće puno intenzivniji ukus. Neće se imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo da im dodate šećera da bi imale barem neki ukus. Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan ukus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Takođe, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.
Miris domaće jagode
Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod ukusa, on će biti polovičan i jedva će podsećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svetlost koja u ovom slučaju izostaje.
Oblik domaćih jagoda
Za razliku od uvoznih jagoda, domaće jagode će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. U poslednje vreme se kod uvoznih jagoda primećuju vrlo veliki plodovi. Kod domaćih jagoda je to retkost te će većina biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su jako tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekanije.
Boja domaće jagode
Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svetlo crvene do tamno crvene boje. Boja domaće jagode unutra može biti puno svetlija od spoljašnjeg dela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.
Peteljka kod domaće i uvozne jagode
Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i peteljka. Kod domaćih jagoda je peteljka bledo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe. Razlika je i u semenkama; domaća jagoda će imati puno više semenki od uvozne.