ГРЕШКА због које зимница брже пропада - Пре затварања тегли, обратите пажњу на ове ситнице и трајаће вам до марта
Наше омиљене киселе, зимске салате могу да потрају целе зиме и до раног пролећа уколико се кисели краставци, купус, карфиол и остало поврће за зимницу припреме на следећи начин
Зимница је одличан начин да током хладнијих месеци пружите организму витамине, минерале и влакна када је свежег поврћа мање у понуди.
Ферментисани производи попут киселог купуса или краставаца богати су пробиотицима који јачају цревну флору, а самим тим и имунитет. Осим тога, домаћа зимница без адитива здравија је алтернатива индустријским прерађевинама, па не чуди што је радо правимо сваке јесени, иако у продавницама можемо да купимо готово све што пожелимо.
Зато нећете погрешити које год поврће да одаберете како бисте га укиселили, али можете да направите грешку током припреме и складиштења због којих ће вам зимница трајати краће.
1. Поврће које стављате у зимницу
Уколико не одаберете најквалитетније поврће, не очекујте да ће вам зимница трајати колико бисте желели.
Стављајте само чврсте плодове без било каквих оштећења, флека, тачкица, промена на спољашњости, јер све то указује на то да је поврће почело да пропада. Препоручује се да се уместо презрелог воћа, које је већ дотрајало, користи млађе, јер би супротном сав труд могао да вам пропадне веома брзо.
2. Однос састојака зимнице
Код припреме квалитетне зимнице, кључна је размера састојака. На пример, ако ајвар правите с патлиџаном, паприке и патлиџан би требало да буду заступљени у односу 3:1.
Посебно је важно питање соли у зимници, а како се кисели купус прави у великим количинама понекад може да буде проблем да се одреди права мера. Обично се сматра да је оптимална количина соли која треба да се дода на 10 литара воде код припреме киселог купуса око 400 грама соли.
За класичну сланицу, рецимо краставаца или паприке, најчешће се користи око 1 кашика соли (20 г) на 1 литар воде. Ако се додаје сирће, онда се обично прави однос 1 део сирћета на 3-4 дела воде, уз со и шећер по укусу.
3. Место на ком се држи зимница
Да би вам кисели купус, карфиол и остала зимница трајали дуже, чувајте је на сувом и хладном месту, а врло је важно да водите рачуна о томе где не сме да стоји зимница да би трајала што дуже.
4. Лоше стерилисане тегле
Правилна стерилизација стаклених тегли у којима складиштите зимницу један је од најважнијих фактора да би она опстала дуго. Уколико су у посудама остали штетни микроорганизми, пропадање поврћа ће бити брже него што се надате јер су вам потребни само они корисни за храну.