НАЈСОЧНИЈА ПИТА СА ШЉИВАМА: Домаћи рецепт на чаше који успева СВАКОМЕ - мирис цимета и ваниле шири се целом кућом
За све љубитеље слаткиша који подсећају на детињство, доносимо вам рецепт за најсочнију питу са шљивама.
Ако волите мирисне колаче који подсећају на детињство, ова пита са шљивама је прави избор. Припрема се лако – мере су на чаше, што значи да не морате да користите вагу. Цимет и ванила дају јој неодољив мирис, а шљиве је чине сочном и освежавајућом. Идеална је за јесење и зимске дане, када пожелите да цела кућа замирише на домаће посластице.
Састојци за питу са шљивама
(1 чаша = 300 мл)
500 г кора за питу
4 јаја
1/2 чаше шећера (у оригиналном рецепту иде цела чаша, али је овако лаганија)
120 мл уља
1 чаша јогурта
1 чаша гриза
1 ванилин шећер
1 кашичица прашка за пециво
1/2 кашичице цимета
1 кг очишћених шљива
За прелив:
400 мл воде
150 г шећера
сок од 1/2 лимуна
Припрема пите са шљивама
Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док маса не постане пенаста.
Додајте јогурт, уље, гриз, прашак за пециво и цимет, па све добро сједините.
Науљите плех и ређајте коре – сваку премажите припремљеном смесом.
На неколико слојева распоредите очишћене и исечене шљиве.
Поступак понављајте док не потрошите све коре и фил. Завршите са кором и премажите је остатком фила.
Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 40 минута, док пита не порумени.
Прелив:
Док се пита пече, прокувајте воду, шећер и лимунов сок. Када се пита испече, прелијте је врућим преливом и оставите да упије и охлади се.
Савети за савршену питу са шљивама
Ако су шљиве киселије, поспите их са мало шећера и цимета пре него што их ставите у кору.
Уместо јогурта можете користити кисело млеко или павлаку за богатији укус.
Пита је још лепша ако се послужи уз куглу сладоледа од ваниле или шлаг.
Овај домаћи рецепт на чаше је једноставан, а резултат је невероватно укусан колач који се топи у устима. Пита са шљивама је прави доказ да традиционалне посластице никада не излазе из моде – мирис цимета и ваниле подсећа на детињство, а сочне шљиве освајају сваког ко је проба.