Направите РИЖОТО као СА СВЕТЕ ГОРЕ: Најукуснији рецепт из монашке кухиње!
Рижото са печуркама је једно од оних јела која освајају и укусом и мирисом – једноставно, а раскошно.
Овај рецепт потиче са Свете Горе и у себи носи дух њихове тихе, посвећене кухиње, где се из неколико основних састојака ствара права чаролија укуса.
Кремаста текстура, мирис печурака и блага нота белог вина чине ово јело савршеним за тренутке када желите да уживате у топлом, домаћем оброку пуном укуса.
Састојци:
-
Пиринач – 1 шоља
-
Печурке – 500 г
-
Црни лук – 1 главица
-
Бели лук – 2 чена
-
Бело вино – 1 шоља
-
Повртни бујон – 3 шоље
-
Маслиново уље – 1/4 шоље
-
Со и бибер – по укусу
Припрема:
У широком и дубљем тигању загрејте маслиново уље на умереној температури. Додајте ситно сецкан црни и бели лук, па их динстајте док не омекшају и постану стакласти. Затим убаците печурке и пропржите их око 5–6 минута, док не пусте течност и не добију златносмеђу боју.
Додајте пиринач и мешајте га неколико минута, док не постане благо провидан. Сипајте бело вино и кувајте док алкохол не испари, како би пиринач упио све ароме. Након тога почните постепено да додајете повртни бујон – по кутлачу, уз стално мешање.
Сачекајте да пиринач упије течност пре него што додате нову. Овај процес траје око 20–25 минута, док рижото не постане густ и кремаст.
На крају посолите и побиберите по укусу, а по жељи додајте и прстохват свеже млевеног бибера као завршни детаљ.
Рижото са печуркама послужите топао – једноставан је, али раскошан по укусу, и савршен доказ да најлепша јела често настају из најједноставнијих састојака.