НЕМОЈТЕ ВИШЕ ДА ГА КУПУЈЕТЕ, већ га направите сами: Песто сос се прави за 5 минута, а иде уз безброј јела!
Песто је један од оних рецепата који вас на први залогај одведе право у Италију — једноставан, мирисан и савршен за све који воле богат укус Медитерана. И
Иако се традиционално припрема са сиром, постоји и одлична веганска верзија која нимало не заостаје по укусу.
Састојци:
-
Свеж босиљак (одстранити велике стабљике) – 2 шоље
-
Пињоли или ораси – 3 кашике
-
Бели лук – 3 већа чена
-
Сок од лимуна – 2 кашике
-
Нутритивни квасац – 3–4 кашике
-
Со – ¼ кашичице
-
Маслиново уље – 2–3 кашике
-
Вода – 3–6 кашика (по потреби и више, док се не постигне жељена густина)
Припрема:
У блендер убаците босиљак, пињоле, очишћен бели лук, сок од лимуна, нутритивни квасац и со. Миксујте највећом брзином док не добијете глатку, кремасту смесу. Затим, док блендер ради, полако додајте маслиново уље, па и воду – онолико колико је потребно да сос буде густ, али ипак довољно течан да се лако меша са тестенином.
По укусу можете додати још соли, лимуновог сока, белог лука или пињола – све зависи да ли желите блажи или интензивнији песто.
Скувајте омиљену тестенину, прелијте је топлим песто сосом и поспите крупно сецканим пињолима. Вишак соса чувајте у фрижидеру до недељу дана, а ако желите да га сачувате дуже – сипајте у калуп за лед, заледите и користите по потреби током наредног месеца (или дуже).
Савршен трик: Вегански песто је одличан и као премаз за топле сендвиче, додатак уз печени кромпир или прелив за поврће са роштиља.