Посна ПИТА СА СПАНАЋЕМ идеална за славску трпезу - прави се за само ПОЛА САТА!
Ова пита је право изненађење — једноставна, здрава и савршено укусна!
Можете је послужити топлу или хладну, као главно јело или као додатак оброку. Одлична је идеја за посне дане јер је лагана, а опет довољно хранљива да замени ручак или вечеру.
Састојци:
-
Коре за питу – 500 г
-
Свеж спанаћ – 500 г
-
Црни лук – 2 средња
-
Бели лук – 3 чена
-
Шаргарепа – 1 већа
-
Тофу – 300 г (опционо)
-
Со и бибер – по укусу
-
Прашак за пециво – 1 кашичица
-
Лимунов сок – 1 кашика
-
Минерална вода – 3–4 кашике
-
Биљно уље – 3–4 кашике
-
Сусам – по жељи, за посипање
Припрема:
Најпре припремите спанаћ — оперите и очистите свеж или, ако користите смрзнути, добро га оцедите након одмрзавања.
У тигању пропржите ситно сецкани црни лук на мало уља или воде док не омекша и постане стакласт. Затим додајте бели лук и кратко пропржите да пусти мирис. Убаците спанаћ и нарендану шаргарепу, па динстајте неколико минута док спанаћ не увене и вишак течности не испари.
На крају додајте измрвљен тофу, зачините сољу, бибером и лимуновим соком, па оставите да се фил мало охлади.
У посебној посуди помешајте минералну воду, биљно уље и прашак за пециво — овом смесом ћете прскати коре како би биле мекше и лакше се спајале.
На радну површину ставите прву кору, попрскајте је мешавином воде и уља, па преко ње ставите другу кору и поново попрскајте. На другу кору распоредите део фила од спанаћа и пажљиво уролајте. Ставите ролну у плех обложен папиром за печење. Наставите поступак док не потрошите све коре и фил.
На крају, премажите све ролнице преосталом мешавином минералне воде и уља и поспите сусамом по жељи. Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 30 до 40 минута, док пита не добије лепу златно-смеђу боју.