Не правите зимницу без њих - рецепт за преукусне сомборке из тегле: Незаобилазне су, а праве се лако
Припремите се за предстојећу зиму.
Сомборка паприка је прави драгуљ сваке оставе и незаобилазан састојак домаће зимнице. Њена дискретна љутина и сочна, месната структура освајају на први залогај, док се свестраност укуса савршено уклапа и у лагане салате и у богатије, кремасте комбинације.
Било да уживате у њеном киселкастом освежењу или је обогатите павлаком за пунији, баршунаст укус, сомборка се лако претвара у звезду сваког тањира.
Ова зимница није само практичан додатак током хладних месеци, већ и начин да се очува дух домаће кухиње и традиције. Уз паприке сомборке ћете увек имати спреман укусан прилог, али и основу за јела која се памте по богатом укусу и мирису детињства.
Рецепт за паприке сомборке
Потребно је:
- 5 кг паприке сомборке
- 300 мл уља
- 300 мл алкохолног сирћета
- 300 г соли
- 300 г шећера
- пола кесице винобрана
- пола кесице конзерванса
- бели лук, першун и бибер у зрну, по укусу
Припрема:
За зимницу прво све састојке убаците у лонац, промешајте и пустите да се шећер и со отопе. У међувремену паприке очистите и оперите, па их ставите на кухињску крпу. Сваку паприку провуците кроз течност и убацујте у другу шерпу. Преосталу течност прелијте преко паприка и оставите да одстоји 24 сата. Повремено промешајте.
Насецкајте бели лук и першун. Паприке ређајте у теглу тако што ћете да ставите по два реда, па онда першун, бели лук и бибер у зрну, док не напуните теглу. Паприке добро притисните. У сваку теглу долијте течност коју сте направили по потреби и ставите пластичну решеткицу на врх, па затворите.