Од обичног теста до чоколадне чаролије: рецепт за домаћу Мађарицу обара с ногу
То је десерт који спаја традицију и уживање, и који се с разлогом налази на готово свакој празничној трпези – од породичних окупљања до свечаних прослава.
Мађарица је један од оних колача који никада не излазе из моде. Слојевита, мекана и чоколадна, буди најлепша сећања на детињство и мирис празника из бакине кухиње.
Иако на први поглед делује захтевно, уз мало стрпљења и добар рецепт, успева свакоме. Доносимо вам проверени рецепт за савршену домаћу мађарицу – колач који осваја на први залогај.
Састојци
За коре:
60 дкг брашна (30 дкг меког и 30 дкг оштрог)
15 дкг шећера
1 ванилин шећер
1 прашак за пециво
15 дкг маргарина
2 цела јаја
2 дцл киселог врхња
За фил:
1,5 л млека
12 великих кашика шећера
9 великих врхом пуних кашика оштрог брашна
20 дкг тамне чоколаде
20 дкг маргарина
За глазуру:
10 дкг тамне чоколаде
5 дкг маргарина
Мало уља (по потреби, да глазура буде глатка)
Припрема
1. Коре
Од наведених састојака замесите глатко тесто. Када се лепо повеже, поделите га на 5 до 7 једнаких делова, у зависности од тога колико слојева желите.
Припремите папир за печење у димензијама које одговарају вашем плеху (нпр. 25×37 цм). Сваки комад теста разваљајте директно на папиру, затим га положите на окренут плех и пеците у рерни загрејаној на 160–180°Ц док благо не порумени. Овако можете испећи чак и до десет танких кора, али седам је сасвим довољно за класичну мађарицу.
2. Фил
У дубљем лонцу загрејте млеко, додајте шећер и брашно и кувајте док се смеса не згусне.
У врућ фил додајте маргарин и мешајте док се не отопи. На крају убаците тамну чоколаду и мешајте док не добијете свиленкасту, сјајну смесу.
Фил користите док је још топао – тако ће се савршено спојити са корама.
3. Слагање колача
На дно ставите прву кору и премажите је топлим филом, па наставите редом док не утрошите сав материјал. Горњу кору не премазујте одмах – колач прекријте папиром и ставите неки терет (нпр. даску и пар књига) како би се коре лепо спојиле и омекшале. Оставите да одстоји неколико сати, идеално преко ноћи.
4. Глазура
На лаганој ватри отопите чоколаду са маргарином и кашичицом уља. Када се маса уједначи, прелијте је преко колача и нежно поравнајте.
Колач затим ставите у фрижидер да се добро охлади.
5. Послуживање
Најлепша је следећег дана – када се сви слојеви сједине и чоколада добије савршен сјај. Исеците је на правоугаоне парчиће и послужите уз кафу или топло млеко.
Мађарица је колач који никада не разочара. Свака кора упија арому чоколадног фила, а глазура даје завршни, елегантни сјај. То је десерт који спаја традицију и уживање, и који се с разлогом налази на готово свакој празничној трпези – од породичних окупљања до свечаних прослава.