ПОСНА Шварцвалд торта: Када једном пробате овај рецепт, више нећете јести мрсну верзију!
Правимо богату посну торту са чоколадним филом и вишњама, која је идеална за славе и празнике.
У наставку доносимо јасно препричан рецепт, уз комплетне састојке са тачном количином, како би припрема била једноставна и сигурна.
Састојци
За коре
3 чаше воде
2 чаше шећера
1 кашичица соде бикарбоне
20 пуних кашика брашна
4 кашике какао праха
2 штангле рендане посне чоколаде
1 кашика млевеног кекса
8 кашика уља
6 кашика џема од кајсија
За фил
1 литар биљне слатке павлаке
300 г посне чоколаде
250 г посног маргарина
200 г шећера у праху
400 г вишања
За глазуру
150 г посне чоколаде
4 кашике уља
100 г посног шлага
Припрема
За коре у већој посуди помешамо воду, шећер, соду бикарбону, брашно, какао, рендану посну чоколаду, млевени кекс, уље и џем од кајсија. Све заједно добро умутимо миксером док не добијемо глатку и уједначену смесу.
Калуп пречника 26 цм обложимо папиром за печење. Добијену смесу поделимо на четири једнака дела и печемо четири коре, једну по једну, у рерни загрејаној на 220 степени, око 8 до 10 минута по кори. Печене коре оставимо да се потпуно охладе.
За чоколадни фил загрејемо 500 мл биљне слатке павлаке, али не до кључања. У топлу павлаку додамо изломљену посну чоколаду и мешамо док се потпуно не отопи и сједини. Ову смесу оставимо да се охлади. Посебно умутимо посни маргарин са шећером у праху, па у то додамо охлађену чоколадну смесу и све добро сједнимо. Преосталих 500 мл биљне слатке павлаке умутимо посебно у чврст шлаг.
Филујемо торту тако што на прву кору наносимо део чоколадног фила, распоредимо део вишања, па по потреби додамо и мало умућене павлаке. Поступак понављамо са свим корама, а последњу кору премажемо филом.
За глазуру на тихој ватри отопимо посну чоколаду са уљем, склонимо са ватре и када се мало прохлади, умешамо посни шлаг. Глазуру равномерно наносимо преко целе торте.
Торту оставимо у фрижидеру неколико сати, најбоље преко ноћи, како би се лепо стегла и укуси се потпуно повезали.