POSNA Švarcvald torta: Kada jednom probate ovaj recept, više nećete jesti mrsnu verziju!
Pravimo bogatu posnu tortu sa čokoladnim filom i višnjama, koja je idealna za slave i praznike.
U nastavku donosimo jasno prepričan recept, uz kompletne sastojke sa tačnom količinom, kako bi priprema bila jednostavna i sigurna.
Sastojci
Za kore
3 čaše vode
2 čaše šećera
1 kašičica sode bikarbone
20 punih kašika brašna
4 kašike kakao praha
2 štangle rendane posne čokolade
1 kašika mlevenog keksa
8 kašika ulja
6 kašika džema od kajsija
Za fil
1 litar biljne slatke pavlake
300 g posne čokolade
250 g posnog margarina
200 g šećera u prahu
400 g višanja
Za glazuru
150 g posne čokolade
4 kašike ulja
100 g posnog šlaga
Priprema
Za kore u većoj posudi pomešamo vodu, šećer, sodu bikarbonu, brašno, kakao, rendanu posnu čokoladu, mleveni keks, ulje i džem od kajsija. Sve zajedno dobro umutimo mikserom dok ne dobijemo glatku i ujednačenu smesu.
Kalup prečnika 26 cm obložimo papirom za pečenje. Dobijenu smesu podelimo na četiri jednaka dela i pečemo četiri kore, jednu po jednu, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, oko 8 do 10 minuta po kori. Pečene kore ostavimo da se potpuno ohlade.
Za čokoladni fil zagrejemo 500 ml biljne slatke pavlake, ali ne do ključanja. U toplu pavlaku dodamo izlomljenu posnu čokoladu i mešamo dok se potpuno ne otopi i sjedini. Ovu smesu ostavimo da se ohladi. Posebno umutimo posni margarin sa šećerom u prahu, pa u to dodamo ohlađenu čokoladnu smesu i sve dobro sjednimo. Preostalih 500 ml biljne slatke pavlake umutimo posebno u čvrst šlag.
Filujemo tortu tako što na prvu koru nanosimo deo čokoladnog fila, rasporedimo deo višanja, pa po potrebi dodamo i malo umućene pavlake. Postupak ponavljamo sa svim korama, a poslednju koru premažemo filom.
Za glazuru na tihoj vatri otopimo posnu čokoladu sa uljem, sklonimo sa vatre i kada se malo prohladi, umešamo posni šlag. Glazuru ravnomerno nanosimo preko cele torte.
Tortu ostavimo u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se lepo stegla i ukusi se potpuno povezali.