Праве ДОМАЋЕ ВАНИЛИЦЕ: Заборавите на МАСЛАЦ, додајте овај састојак - укус је непоновљив!
Одувек су биле незаобилазан део славских трпеза.
Ванилице нису колач који се једе на брзину. Оне се праве са намером да одстоје, да се смире и да с временом постану све мекше, мирисније и богатијег укуса.
Некада су биле незаобилазан део славских трпеза, празника и породичних окупљања. Чувале су се у лименим кутијама и вадиле само за посебне госте.
Њихова посебност крије се у једноставности. Крхко и нежно тесто које се топи у устима, мирис ванилије, танак слој домаћег џема и облак шећера у праху стварају савршену равнотежу укуса. Што дуже стоје, то су лепше и пуније, баш онако како памтимо колаче из детињства.
Припремамо традиционални домаћи колач који је лак за израду и не захтева много времена, али захтева мало стрпљења.
Кухиња је домаћа и традиционална. Припрема је лака. Укупно време израде је око 40 минута, уз печење које траје осам до десет минута по тури. Најбоље су након једног до два дана стајања.
Састојци за тесто:
500 г глатког брашна
250 г масти
(може и 200 г путера, или пола маст / пола путер)
100 г шећера у праху
1 цело јаје
(или 2 жуманца за још прхкије тесто)
1 кесица ванилин шећера
рендана корица једног лимуна
1 кашика лимуновог сока
2–3 кашике јогурта
прстохват соли
Припрема теста
У већој чинији пенасто умутимо маст или путер са шећером у праху и ванилин шећером. Додајемо јаје или жуманца, затим лимунову корицу и сок, па све кратко сједињавамо.
Постепено додајемо брашно помешано са сољу и јогурт. Месимо док не добијемо мекано, глатко и прхко тесто које се не лепи за руке. Тесто умотамо у провидну фолију и оставимо у фрижидеру око тридесет минута како би се стегло.
Обликовање и печење
Тесто развлачимо на дебљину од око пола центиметра. Малом чашицом или модлом вадимо кругове и ређамо их на плех обложен папиром за печење.
Печемо у претходно загрејаној рерни на двеста степени осам до десет минута. Ванилице треба да остану светле, благо печене са доње стране. Након печења их потпуно охладимо.
Спајање и завршница
На једну половину стављамо мало џема, поклапамо другом половином и благо притиснемо. Готове ванилице обилно уваљамо у шећер у праху помешан са ванилин шећером.
Савети за савршене ванилице
Најлепши укус ванилице добијају након двадесет четири до четрдесет осам сати, када омекшају и упију арому џема. Чувамо их у лименој кутији, на хладном месту. Идеалне су за празнике, славе и као пажљиво упакован домаћи поклон.
Ако желимо још прхкије тесто, део брашна можемо заменити густином. Важно је и да не препечемо колаче јер морају остати светли. Правимо их ситне, у величини једног залогаја, јер се тако најбоље осећа њихов пуни укус.
Ванилице су доказ да су најлепши колачи они који траже мало стрпљења, али пружају много више заузврат.