Prave DOMAĆE VANILICE: Zaboravite na MASLAC, dodajte ovaj sastojak - ukus je neponovljiv!
Oduvek su bile nezaobilazan deo slavskih trpeza.
Vanilice nisu kolač koji se jede na brzinu. One se prave sa namerom da odstoje, da se smire i da s vremenom postanu sve mekše, mirisnije i bogatijeg ukusa.
Nekada su bile nezaobilazan deo slavskih trpeza, praznika i porodičnih okupljanja. Čuvale su se u limenim kutijama i vadile samo za posebne goste.
Njihova posebnost krije se u jednostavnosti. Krhko i nežno testo koje se topi u ustima, miris vanilije, tanak sloj domaćeg džema i oblak šećera u prahu stvaraju savršenu ravnotežu ukusa. Što duže stoje, to su lepše i punije, baš onako kako pamtimo kolače iz detinjstva.
Pripremamo tradicionalni domaći kolač koji je lak za izradu i ne zahteva mnogo vremena, ali zahteva malo strpljenja.
Kuhinja je domaća i tradicionalna. Priprema je laka. Ukupno vreme izrade je oko 40 minuta, uz pečenje koje traje osam do deset minuta po turi. Najbolje su nakon jednog do dva dana stajanja.
Sastojci za testo:
500 g glatkog brašna
250 g masti
(može i 200 g putera, ili pola mast / pola puter)
100 g šećera u prahu
1 celo jaje
(ili 2 žumanca za još prhkije testo)
1 kesica vanilin šećera
rendana korica jednog limuna
1 kašika limunovog soka
2–3 kašike jogurta
prstohvat soli
Priprema testa
U većoj činiji penasto umutimo mast ili puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajemo jaje ili žumanca, zatim limunovu koricu i sok, pa sve kratko sjedinjavamo.
Postepeno dodajemo brašno pomešano sa solju i jogurt. Mesimo dok ne dobijemo mekano, glatko i prhko testo koje se ne lepi za ruke. Testo umotamo u providnu foliju i ostavimo u frižideru oko trideset minuta kako bi se steglo.
Oblikovanje i pečenje
Testo razvlačimo na debljinu od oko pola centimetra. Malom čašicom ili modlom vadimo krugove i ređamo ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na dvesta stepeni osam do deset minuta. Vanilice treba da ostanu svetle, blago pečene sa donje strane. Nakon pečenja ih potpuno ohladimo.
Spajanje i završnica
Na jednu polovinu stavljamo malo džema, poklapamo drugom polovinom i blago pritisnemo. Gotove vanilice obilno uvaljamo u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
Saveti za savršene vanilice
Najlepši ukus vanilice dobijaju nakon dvadeset četiri do četrdeset osam sati, kada omekšaju i upiju aromu džema. Čuvamo ih u limenoj kutiji, na hladnom mestu. Idealne su za praznike, slave i kao pažljivo upakovan domaći poklon.
Ako želimo još prhkije testo, deo brašna možemo zameniti gustinom. Važno je i da ne prepečemo kolače jer moraju ostati svetli. Pravimo ih sitne, u veličini jednog zalogaja, jer se tako najbolje oseća njihov puni ukus.
Vanilice su dokaz da su najlepši kolači oni koji traže malo strpljenja, ali pružaju mnogo više zauzvrat.