НОВОГОДИШЊИ фереро роше чизкејк за све оне који желе БРЗИ ДЕСЕРТ који ће ОДУШЕВИТИ ГОСТЕ - Колач који ћете памтити
Нова година је идеалан тренутак да на трпезу изнесемо десерт који изгледа раскошно, а припрема се брзо и без превише компликација.
Фереро роше чизкејк је управо такав колач, упечатљив, богатог укуса и савршен за све који желе да импресионирају госте, а да притом не проведу сате у кухињи.
Комбинација кремастог фила од крем сира и чоколадног лешник крема, хрскавих лешника и нежне чоколадне подлоге чини овај чизкејк неодољивим већ при првом залогају.
Подлога од млевеног кекса и какаа даје пуну, чоколадну базу која се савршено слаже са богатим филом, док декорација од ганаша, фереро куглица и сецканих лешника додатно наглашава празнични карактер ове посластице.
Оно што овај десерт чини посебно привлачним јесте и његова једноставна припрема. Не захтева печење, лако се слаже, а резултат је колач који се лепо сече, изгледа елегантно и осваја укусом. Идеалан је избор за свечане прилике, нарочито када желимо нешто ефектно, а немамо много времена за сложене рецепте.
Ако волимо спој чоколаде и лешника, овај фереро роше чизкејк врло брзо може постати наша омиљена торта, не само за Нову годину, већ и за рођендане, прославе и посебне тренутке које желимо да засладимо нечим заиста посебним.
Састојци:
За подлогу:
350 г млевеног чоколадног кекса
125 г путера, истопљеног и прохлађеног
2 кашике какаа
За фил:
350 г слатке павлаке
100 г шећера у праху
400 г крем сира
300 г чоколадног лешник крема
100 г млевених наполитанки од лешника
100 г лешника (половина ситно исецканих, половина самлевених)
1 кесица желатина
5 кашика воде за желатин
За декорацију:
100 г чоколаде
150 мл слатке павлаке
фереро куглице
сецкани лешници
Припрема:
Најпре припремамо подлогу. У млевени кекс додајемо истопљен путер и какао, па све добро мешамо док се састојци не повежу у уједначену смесу. Током мешања кашиком састружемо смесу са ивица посуде како би се све равномерно сјединило.
Добијену масу утапкамо у калуп пречника 20 центиметара, поравнамо и оставимо у фрижидер да се стегне.
Затим правимо фил. Слатку павлаку умутимо, па постепено додајемо шећер у праху. Када добијемо чврсту и глатку смесу, додајемо крем сир и настављамо са мућењем док фил не постане свиленкаст. У смесу потом додајемо чоколадни лешник крем, млевене наполитанке и лешнике, па све добро сједињавамо.
Посебну пажњу посвећујемо припреми желатина. Желатин потапамо у две кашике хладне воде и остављамо неколико минута да набубри. Након тога га стављамо у мању шерпицу са преосталом водом и лагано загревамо, уз стално мешање, док се потпуно не раствори. У растопљени желатин додајемо неколико кашика фила, добро промешамо, а затим ту смесу враћамо у остатак фила и све кратко умутимо.
Готов фил сипамо преко охлађене подлоге, пажљиво поравнамо и чизкејк враћамо у фрижидер, где треба да одстоји најмање десет сати, идеално преко ноћи, како би се лепо стегао.
Пред само сервирање, ножем лагано одвајамо ивице чизкејка од калупа. Декоришемо га чоколадним ганашом, припремљеним од истопљене чоколаде и слатке павлаке, затим додатно украшавамо фереро куглицама и сецканим лешницима.
Овај чизкејк је прави празнични адут, богат, кремаст и визуелно импресиван, савршен за тренутке када желимо десерт који ће се памтити.