ПУЊЕНЕ СУВЕ ПАПРИКЕ: Најбоље ПОСНО ЈЕЛО које можете послужити за Светог Николу!
Направите најбоље посно јело које ћете послужити гостима за Светог Николу. То су пуњене суве паприке.
Суве пуњене паприке за Никољдан доносе мирис традиције и богатство домаће кухиње на сваки тањир. Сочан фил од пиринча и пажљиво динстаног поврћа скрива се у нежном омотачу од сувих паприка, док пасирани парадајз повезује све укусе.
Сваки залогај открива хармонију текстура и арома. Нежни пиринач, слаткаст фил од поврћа и благо димљена нота сувих паприка стварају јело које је визуелно привлачно колико је и укусно.
Ове паприке нису само посно јело, већ и симбол пажње и труда који улажемо у припрему славске трпезе. Оне чине тренутке окупљања топлим и свечаним.
Основне информације
Тип јела: кувано јело, посно јело
Порције, количина: 20 паприка
Време припреме: 30 минута
Време кувања, печења, хлађења: 1 сат
Укупно време припреме: око 1 сат и 30 минута
Тежина: средње захтевно
Састојци
20 сувих паприка
1 рендана шаргарепа
1 празилук
1 главица црног лука
70 грама пиринча
со и бибер по укусу
150 милилитара пасираног парадајза
Припрема
Први корак - потапање паприка
Потопимо суве паприке у кључалу воду на 10 до 15 минута.
Други корак - припрема поврћа
Црни лук, празилук и шаргарепу ситно исецкамо или нарендамо. У шерпи загрејемо мало уља и пропржимо лук и празилук док не постану стакласти. Затим додамо шаргарепу и кратко продинстамо.
Савет за још лепшу арому
Док динстамо поврће, додамо ловоров лист како би јело добило прави домаћински шмек.
Трећи корак - припрема фила
У поврће додамо пиринач, посолимо и побиберимо, па мешамо док се састојци добро не повежу. Прелијемо парадајз пиреом и још кратко пропржимо да се укуси сједине.
Четврти корак - пуњење паприка
Суве паприке пажљиво отворимо и напунимо филом. Сваку паприку благо притиснемо како би фил остао унутра, а да паприка не пукне.
Пети корак - кување
Паприке сложимо у шерпу, додамо кашичицу пиринча у шерпу и мало воде да се не лепе. Поклопимо и кувамо на лаганој ватри око 1 сат, док паприке не омекшају, а фил се потпуно не скува.