Направите КУВАНО ВИНО КАО СА НОВОГОДИШЊЕГ АДВЕНТА: Додајте ова 2 састојка и нећете престати да га пијете!
Ароматични напитак који греје и тело и душу, опушта и буди сва чула, савршен је савезник током хладних зимских дана.
Зима је време када највише волимо да се ушушкамо под топло ћебе, скувамо чај или неки други топао напитак и уживамо не само у укусу већ и у мирису који испуњава дом. Ароматични напици доносе осећај топлине, смирености и пријатности, па не чуди што су током зиме неизоставни у многим домовима.
Једно од најпопуларнијих зимских пића, које се нераскидиво везује за празнике и дуге вечери, јесте кувано вино. Деликатан мирис цимета, каранфилића, цитруса и пажљиво бираних зачина ствара посебну атмосферу и уноси празничну магију чак и у најхладније дане.
Искусни продавац куваног вина са вашара широм света поделио је рецепт за кувано вино са јабукама и поморанџама, једноставан за припрему, а толико укусан да је тешко зауставити се на само једној чаши.
Ово пиће је идеалан избор за празнична окупљања са пријатељима, али и за мирне вечери у друштву вољене особе.
Састојци
750 мл црвеног вина, суво или полуслатко по укусу
1 поморанџа
1 јабука
1 кашика шећера
1 кашика меда
2 штапића цимета
7 каранфилића
1 кашика зачина за кувано вино, мешавина цимета, ђумбира, мускатног орашчића и кардамома
Припрема
Добро оперемо поморанџу и исечемо је на танке колутове. По жељи можемо уклонити кору и белу кожицу како бисмо добили блажи и чистији укус. Јабуку такође оперемо и исечемо на кришке.
У већу шерпу сипамо црвено вино, додајемо исечено воће, штапиће цимета, каранфилиће, шећер и зачин за кувано вино. Све добро промешамо како би се састојци равномерно распоредили.
На тихој ватри постепено загревамо вино до температуре испод 80 степени. Важно је да напитак не прокључа, јер се на тај начин губе арома и пунина укуса.
Када се вино довољно загреје, додајемо мед, мешамо док се потпуно не раствори и склањамо шерпу са ватре.
Поклопимо и оставимо кувано вино да одстоји око 15 минута, како би воће и зачини отпустили своју пуну арому и створили богат и хармоничан укус.
Напитак сипамо у велике чаше или шоље, а по жељи украшавамо колутом поморанџе, штапићем цимета или сувим кришкама јабуке.
Савети
Бирамо квалитетно црвено вино јер оно чини основу овог напитка. Суве и полуслатке сорте су најбољи избор.
Количину шећера и меда прилагођавамо сопственом укусу. Уколико волимо мање слатко кувано вино, можемо користити само мед.
Ако немамо готов зачин за кувано вино, лако можемо направити сопствену мешавину од цимета, каранфилића, кардамома, мускатног орашчића и ђумбира.
Кувано вино са јабукама и поморанџама право је зимско уживање у чаши. Доноси топлину, удобност и празничну атмосферу која нам је потребна током хладне сезоне. Испробајмо овај рецепт и препустимо се ароматичној магији зимских вечери.