Руска салата је можда краљица трпезе, али не заборавите и УРНЕБЕС - ево како да је НАПРАВИТЕ КОД КУЋЕ! Одлично ће се слагати са роштиљ месом!
Лакше се прави од руске салате, а преукусна је и кремаста!
Урнебес салата је можда најпотцењенија салата, а истовремено једна од најзаступљенијих на српским свечаним трпезама. Одмах после руске салате, готово да нема празничне прославе на којој се не нађе и ова пикантна, кремаста посластица.
Празнична трпеза по правилу не може да прође без богатог предјела. Управо ту често настаје проблем јер се гости већ на почетку засите, па у главним јелима не уживају онолико колико би желели. Ипак, без руске салате као краљице сваке свечаности и урнебес салате као њеног верног пратиоца, празници су незамисливи.
За разлику од руске салате, урнебес се припрема знатно једноставније и брже. Савршено се слаже уз месо са роштиља, печења и сухомеснате производе, а захваљујући интензивном укусу, довољне су и мање количине да обогате трпезу.
За припрему нам је потребно свега неколико састојака, а јачина љутине се лако прилагођава укусу. Уколико волимо изразито љуто, једноставно додајемо више туцане паприке.
Састојци:
500 грама фета сира
250 грама младог сира
1 већи чен белог лука
пола шољице уља
6 кашика слатке туцане паприке
3 кашике љуте туцане паприке
Припрема:
У већој чинији сједињавамо изгњечену фету и млади сир. Затим додајемо уље и ситно исецкан бели лук. Након тога убацујемо слатку и љуту туцану паприку. Све заједно добро сједињавамо миксером док не добијемо глатку и кремасту смесу.
Урнебес салата је тада спремна за послужење. Најбоље је да кратко одстоји у фрижидеру како би се укуси повезали, а затим можемо да уживамо у њеном препознатљивом, богатом и пикантном укусу који с разлогом има посебно место на свакој свечаној трпези.