Napravite KUVANO VINO KAO SA NOVOGODIŠNJEG ADVENTA: Dodajte ova 2 sastojka i nećete prestati da ga pijete!
Aromatični napitak koji greje i telo i dušu, opušta i budi sva čula, savršen je saveznik tokom hladnih zimskih dana.
Zima je vreme kada najviše volimo da se ušuškamo pod toplo ćebe, skuvamo čaj ili neki drugi topao napitak i uživamo ne samo u ukusu već i u mirisu koji ispunjava dom. Aromatični napici donose osećaj topline, smirenosti i prijatnosti, pa ne čudi što su tokom zime neizostavni u mnogim domovima.
Jedno od najpopularnijih zimskih pića, koje se neraskidivo vezuje za praznike i duge večeri, jeste kuvano vino. Delikatan miris cimeta, karanfilića, citrusa i pažljivo biranih začina stvara posebnu atmosferu i unosi prazničnu magiju čak i u najhladnije dane.
Iskusni prodavac kuvanog vina sa vašara širom sveta podelio je recept za kuvano vino sa jabukama i pomorandžama, jednostavan za pripremu, a toliko ukusan da je teško zaustaviti se na samo jednoj čaši.
Ovo piće je idealan izbor za praznična okupljanja sa prijateljima, ali i za mirne večeri u društvu voljene osobe.
Sastojci
750 ml crvenog vina, suvo ili poluslatko po ukusu
1 pomorandža
1 jabuka
1 kašika šećera
1 kašika meda
2 štapića cimeta
7 karanfilića
1 kašika začina za kuvano vino, mešavina cimeta, đumbira, muskatnog oraščića i kardamoma
Priprema
Dobro operemo pomorandžu i isečemo je na tanke kolutove. Po želji možemo ukloniti koru i belu kožicu kako bismo dobili blaži i čistiji ukus. Jabuku takođe operemo i isečemo na kriške.
U veću šerpu sipamo crveno vino, dodajemo isečeno voće, štapiće cimeta, karanfiliće, šećer i začin za kuvano vino. Sve dobro promešamo kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili.
Na tihoj vatri postepeno zagrevamo vino do temperature ispod 80 stepeni. Važno je da napitak ne proključa, jer se na taj način gube aroma i punina ukusa.
Kada se vino dovoljno zagreje, dodajemo med, mešamo dok se potpuno ne rastvori i sklanjamo šerpu sa vatre.
Poklopimo i ostavimo kuvano vino da odstoji oko 15 minuta, kako bi voće i začini otpustili svoju punu aromu i stvorili bogat i harmoničan ukus.
Napitak sipamo u velike čaše ili šolje, a po želji ukrašavamo kolutom pomorandže, štapićem cimeta ili suvim kriškama jabuke.
Saveti
Biramo kvalitetno crveno vino jer ono čini osnovu ovog napitka. Suve i poluslatke sorte su najbolji izbor.
Količinu šećera i meda prilagođavamo sopstvenom ukusu. Ukoliko volimo manje slatko kuvano vino, možemo koristiti samo med.
Ako nemamo gotov začin za kuvano vino, lako možemo napraviti sopstvenu mešavinu od cimeta, karanfilića, kardamoma, muskatnog oraščića i đumbira.
Kuvano vino sa jabukama i pomorandžama pravo je zimsko uživanje u čaši. Donosi toplinu, udobnost i prazničnu atmosferu koja nam je potrebna tokom hladne sezone. Isprobajmo ovaj recept i prepustimo se aromatičnoj magiji zimskih večeri.