Рецепт за РУСКЕ КАПЕ који успева СВАКОМ – Без грешке и компликација, за 30 минута као из посластичарнице
Овај колач је више од десерта - то је мирис дјетињства, симбол скромног, али раскошног укуса који не излази из моде. У времену модерних торти и минималистичких дезена, руске капе остају наш мали, слатки подсетник да права класика никада не губи сјај.
Постоје колачи који нису само посластице, већ праве мале временске капсуле. Један од њих су легендарне „руске капе“, познате и као "шубарице“, десерт који мирише на детињство, празнике и бакину кухињу. Овај колач, који се на нашим трпезама појавио још седамдесетих година прошлог века, и данас не силази са менија домаћих посластичарница.
Иако име сугерише руско порекло, „Руске капе“ заправо су производ домаће маште - инспирисане обликом традиционалне руске шубаре, по којој су и добиле име. Иза једноставног изгледа крије се спој укуса који спаја генерације: нежна ванил-крема, чоколадна глазура и слојеви бисквита, све уоквирено мирисним кокосом који шкрипи под зубима.
Састојци за кору:
6 јаја
6 кашика шећера
6 кашика брашна
2 кашике какаа
1 кесица прашка за пециво
За фил:
500 мл млека
3 кашике густина
5 кашика шећера
1 ванилин шећер
125 г путера
За глазуру:
100 г чоколаде за кување
3 кашике уља
За посипање:
кокосово брашно
Како се припрема:
Као и све што потиче из домаће кухиње, припрема руских капа не захтева скупе састојке, већ мало стрпљења и љубави.
Умутите јаја са шећером док смеса не постане лагана и пенаста, затим додајте брашно, какао и прашак за пециво. Испеците кору на 180°Ц око 20 минута, па је оставите да се потпуно охлади.
За фил, у мало млека размутите густин, а остатак са шећером и ванилом ставите да прокључа. Умутите густин у врело млеко и кувајте док се не згусне. Када се охлади, додајте путер и сједините у свиленкасту крему.
Кору исеците на квадрате, намажите фил, поклопите другим комадом и прелијте топлом чоколадном глазуром. Стране колача уваљајте у кокос, тако да горњи део остане таман и сјајан.
Симбол домаће слатке традиције
У неким крајевима, домаћице додају и танак слој џема од кајсије или вишања између кора - да освеже укус и додају ноту носталгије. Свака породица има своју варијанту, али оно што је свима заједничко јесте да руске капе нестају с тањира брже него што се охладе.
Овај колач је више од десерта - то је мирис дјетињства, симбол скромног, али раскошног укуса који не излази из моде. У времену модерних торти и минималистичких дезена, руске капе остају наш мали, слатки подсетник да права класика никада не губи сјај.