Савршена и јефтина посластица - Пуслице које се топе у устима
Лагани колачићи од основних састојака - беланаца, соли, шећера и сирћета - никад не излазе из моде, а поступак припреме захтева прецизно мућење беланаца и правилну температуру рерне.
Неки колачи не захтевају много састојака ни посебно умеће у кухињи, а део су дуге традиције и старинских рецепата. Пуслице су управо такве – лагане попут облака, нежне као додир и толико крхке да се истопе чим их дотакнете уснама. Уз овај рецепт, добићете баш овакву посластицу.
Иако делују једноставно, у њима се крије цела мала наука о савршено умућеним беланцима, мерици шећера и температури рерне која мора да буде таман толико блага да их осуши, али да их не испече. Заправо, трик савршених пуслица је у стрпљењу - требало би да мутите смесу довољно дуго да би се пуслице равномерно сушиле у рерни на нижој температури тако да се не залепе за пек-папир.
Старински рецепт за пуслице
Неопходни састојци:
4 јаја
280 г кристал-шећера
прстохват соли
кашика сирћета
Припрема:
Одвојите жуманца од беланаца, па беланца умутите у чврст снег. Додајте им со и шећер, па наставите да мутите. После пет минута додајте кашику сирћета, па поново укључите миксер и мутите. Искључите миксер тек кад се у чинији са умућеним беланцима, сољу, сирћетом и шећером појаве клобуци, односно рупе пуне ваздуха.
Кад сте завршили са мућењем, укључите рерну на 200 степени.
Плех обложите пек-папиром, па пребаците смесу у шприц и лагано формирајте пуслице. Немојте сабијати смесу за пуслице у шприц - трик је у томе да остане мало ваздуха да би колачићи били лагани.
Чим формирате пуслице смањите температуру рерне на 150 степени и ставите плех са колачићима да се суше. Кроз стакло рерне пратите да ли се на пуслицама формирао крцкави слој. Тад искључите рерну, оставите тепсију са пуслицама унутра још пет минута, па је извадите и пребаците пуслице на тацну.
Пријатно!