Savršena i jeftina poslastica - Puslice koje se tope u ustima
Lagani kolačići od osnovnih sastojaka - belanaca, soli, šećera i sirćeta - nikad ne izlaze iz mode, a postupak pripreme zahteva precizno mućenje belanaca i pravilnu temperaturu rerne.
Neki kolači ne zahtevaju mnogo sastojaka ni posebno umeće u kuhinji, a deo su duge tradicije i starinskih recepata. Puslice su upravo takve – lagane poput oblaka, nežne kao dodir i toliko krhke da se istope čim ih dotaknete usnama. Uz ovaj recept, dobićete baš ovakvu poslasticu.
Iako deluju jednostavno, u njima se krije cela mala nauka o savršeno umućenim belancima, merici šećera i temperaturi rerne koja mora da bude taman toliko blaga da ih osuši, ali da ih ne ispeče. Zapravo, trik savršenih puslica je u strpljenju - trebalo bi da mutite smesu dovoljno dugo da bi se puslice ravnomerno sušile u rerni na nižoj temperaturi tako da se ne zalepe za pek-papir.
Starinski recept za puslice
Neophodni sastojci:
4 jaja
280 g kristal-šećera
prstohvat soli
kašika sirćeta
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte im so i šećer, pa nastavite da mutite. Posle pet minuta dodajte kašiku sirćeta, pa ponovo uključite mikser i mutite. Isključite mikser tek kad se u činiji sa umućenim belancima, solju, sirćetom i šećerom pojave klobuci, odnosno rupe pune vazduha.
Kad ste završili sa mućenjem, uključite rernu na 200 stepeni.
Pleh obložite pek-papirom, pa prebacite smesu u špric i lagano formirajte puslice. Nemojte sabijati smesu za puslice u špric - trik je u tome da ostane malo vazduha da bi kolačići bili lagani.
Čim formirate puslice smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni i stavite pleh sa kolačićima da se suše. Kroz staklo rerne pratite da li se na puslicama formirao krckavi sloj. Tad isključite rernu, ostavite tepsiju sa puslicama unutra još pet minuta, pa je izvadite i prebacite puslice na tacnu.
Prijatno!