СЛАГАНА БАКЛАВА лепша од торте - Посна краљица славске трпезе за Никољдан, сочна, мекана и пуна ораха
Слагана баклава све чешће носи титулу краљице славске трпезе за Никољдан – мекана, сочна и богато пуњена орасима, ова посна посластица многима је лепша и раскошнија од торте.
Када се припрема славска трпеза за Светог Николу, домаћице траже десерт који је посан, богат и сигуран избор. Управо зато слагана баклава из године у годину постаје неизоставна на трпезама широм Србије. Њена предност је у савршеном споју танких кора, обиља млевених ораха и ароматичног сирупа, због чега остаје сочна, мекана и укусна данима.
За разлику од класичних торти, слагана баклава је једноставнија за припрему, а изгледа раскошно и симболизује обиље, што је чини идеалном посном посластицом за Никољдан и праву звезду сваке славске трпезе.
Потребни састојци за тепсију величине 38 цм
750 г коре за баклаву
800 г ораха
5 кашика шећера
За премазивање :
300 г биљног маслаца
Прелив
1 Кг шећера
1,200 мл воде
4 колутића лимуна
Припрема:
Најпре припремити орахе, један део сецкати, један део млевени.
У орахе додати 5 кашика шећера и измешати.
Отопити биљни маслац.
Ставити прелив да кува. 15 минута кувати на средњој температури од момента када прокључа. Пред крај кувања додајемо колутиће лимуна који кувамо око 3 минута.
Изрежите облик тепсије на листове коре.
Најпре ређати у тепсију 4 листа кора.
Сваки лист премазати маслацем.
На четврту премазани кору распоредити део смесе ораха , толико да прекрије целу кору.
Пазимо да нам смесе остане до краја слагања баклаве. Настављамо ређати коре коју треба премазати маслацем и посути орасима.
За крај оставити 4 листа кора и један са стране за прекривање баклаве.
Баклаву прекрити са 4 листа кора. Три листа премазати а четврти не јер следи резање баклаве.
Баклаву можете изрезати по жељи.
Изрезали смо на ромбове.
Сад изрезану баклаву равномерно премазати маслацем.
Прекрити једном кором коју можете премазати танко само уљем.
Баклава је спремна за печење.
Печемо у загрејаној рерни укупно 90 минута.
Првих 10 минута пећи на 200 степени па смањити на 150 степени и пећи још идућих 80 минута.
Баклаву извадити из рерне и скинути горњу кору.
Врућу баклаву из рерне заливати хладним преливом.
Постепено заливати, најпре добро натопити до врха баклаву и сачекати пар минута да упије прелив, поново додати мало прелива и сачекати да упије , сад се види прелив да је баклава сва у преливу.
Баклава може дуго стајати у фрижидеру, све је боља и боља што дуже стоји ако се може сачувати да се брзо не поједе.