SLAGANA BAKLAVA lepša od torte - Posna kraljica slavske trpeze za Nikoljdan, sočna, mekana i puna oraha
Slagana baklava sve češće nosi titulu kraljice slavske trpeze za Nikoljdan – mekana, sočna i bogato punjena orasima, ova posna poslastica mnogima je lepša i raskošnija od torte.
Kada se priprema slavska trpeza za Svetog Nikolu, domaćice traže desert koji je posan, bogat i siguran izbor. Upravo zato slagana baklava iz godine u godinu postaje neizostavna na trpezama širom Srbije. Njena prednost je u savršenom spoju tankih kora, obilja mlevenih oraha i aromatičnog sirupa, zbog čega ostaje sočna, mekana i ukusna danima.
Za razliku od klasičnih torti, slagana baklava je jednostavnija za pripremu, a izgleda raskošno i simbolizuje obilje, što je čini idealnom posnom poslasticom za Nikoljdan i pravu zvezdu svake slavske trpeze.
Potrebni sastojci za tepsiju veličine 38 cm
750 g kore za baklavu
800 g oraha
5 kašika šećera
Za premazivanje :
300 g biljnog maslaca
Preliv
1 Kg šećera
1,200 ml vode
4 kolutića limuna
Priprema:
Najpre pripremiti orahe, jedan deo seckati, jedan deo mleveni.
U orahe dodati 5 kašika šećera i izmešati.
Otopiti biljni maslac.
Staviti preliv da kuva. 15 minuta kuvati na srednjoj temperaturi od momenta kada proključa. Pred kraj kuvanja dodajemo kolutiće limuna koji kuvamo oko 3 minuta.
Izrežite oblik tepsije na listove kore.
Najpre ređati u tepsiju 4 lista kora.
Svaki list premazati maslacem.
Na četvrtu premazani koru rasporediti deo smese oraha , toliko da prekrije celu koru.
Pazimo da nam smese ostane do kraja slaganja baklave. Nastavljamo ređati kore koju treba premazati maslacem i posuti orasima.
Za kraj ostaviti 4 lista kora i jedan sa strane za prekrivanje baklave.
Baklavu prekriti sa 4 lista kora. Tri lista premazati a četvrti ne jer sledi rezanje baklave.
Baklavu možete izrezati po želji.
Izrezali smo na rombove.
Sad izrezanu baklavu ravnomerno premazati maslacem.
Prekriti jednom korom koju možete premazati tanko samo uljem.
Baklava je spremna za pečenje.
Pečemo u zagrejanoj rerni ukupno 90 minuta.
Prvih 10 minuta peći na 200 stepeni pa smanjiti na 150 stepeni i peći još idućih 80 minuta.
Baklavu izvaditi iz rerne i skinuti gornju koru.
Vruću baklavu iz rerne zalivati hladnim prelivom.
Postepeno zalivati, najpre dobro natopiti do vrha baklavu i sačekati par minuta da upije preliv, ponovo dodati malo preliva i sačekati da upije , sad se vidi preliv da je baklava sva u prelivu.
Baklava može dugo stajati u frižideru, sve je bolja i bolja što duže stoji ako se može sačuvati da se brzo ne pojede.