Старинска кекс торта по рецепту Лепе Брене – брза, пуна чоколаде и готова за 30 минута! Само се сложи и одмах једе
Кекс торта по старинском рецепту Лепе Брене прави се очас посла.
Код породице Живојиновић увек је весело, а кухиња је срце дома – стално се нешто кува, меси и припрема. Сви у породици су велики гурмани – и Брена, и Боба, али и њихова деца.
Ипак, чини се да најмлађи, Виктор, највише воли да "мајсторише" по кухињи, што радо дели са својим пратиоцима на Инстаграму. Недавно је објавио фотографију која је свим сладокусцима заголицала машту, а многима и пробудила носталгију – пред очима им је искрсла омиљена кекс торта!
Кекс торта – посластица из прошлих времена
Кекс торта била је прави хит осамдесетих и деведесетих, тако да је данас може сматрати правом традиционалном посластицом. Радо се виђала на трпезама и у најпосебнијим приликама, а припрема је једноставна и доступна свима.
За вас смо пронашли један старински рецепт:
Састојци:
500 г кекса са путером (типа “петит beurre” или други)
500 мл млека
200 г маслаца
200 г шећера
2 ванилин шећера
2 кашике какао праха
100 г црне кафе
20 г црне чоколаде за кување
Припрема:
Загрејте млеко у већој посуди.
У другој посуди помешајте маслац са шећером и ванилин шећером да добијете крем. У крем додајте мало загрејаног млека и добро промешајте.
У преостало млеко додајте какао и црну кафу, па све добро сједините.
Сваки кекс умочите у млечну мешавину и ређајте их на дно плеха један до другог. Слој равномерно премажите кремом од маслаца и шећера.
Поновите поступак док не потрошите све кексе и крем, правећи жељени број “спратова”.
Горњи слој премажите преосталим кремом и прелијте истопљеном чоколадом да добијете глазуру.
Оставите торту у фрижидеру преко ноћи да се добро стегне.
Резултат је укусна, богата и кремаста кекс торта која враћа успомене и одушевљава све генерације.
Србија Данас/Стил, Милка Ђукић/Пренела Ј.Ш.