ТОП рецепти за славску трпезу: Најукуснија ПОСНА И МРСНА предјела и салате које ће одушевити све госте
Предјела су идеалан начин да отворите апетит својим гостима и да им покажете да сте уложили труд и љубав у припрему.
Слава је прилика када желимо да наш сто заблиста, не само богатством јела, већ и маштом и естетиком.
Славска трпеза незамислива је без укусних предјела и салата, а ако сте спремни да пробате нешто ново и креативно, припремили смо неколико рецепата који ће задовољити и најзахтевније гурмане.
1. Векна од туњевине са сосом од першуна (мрсно)
Састојци:
-
300 г куване туњевине
-
100 г брашна
-
3 јаја
-
100 г ренданог жутог сира
-
1,5 дл млека
-
0,5 дл маслиновог уља
-
1 кашичица прашка за пециво
-
путер за подмазивање калупа
-
со, бибер по укусу
За сос:
-
2 везе свежег першуна
-
½ лимуна
-
2-3 кашике маслиновог уља
-
со по укусу
Припрема:
-
Загрејте рерну на 200°Ц и подмажите мању модлу за хлеб путером.
-
У већој чинији помешајте брашно и прашак за пециво.
-
Додајте јаја и мутите док не добијете глатку смесу. Полако сипајте млеко и уље, стално мутећи.
-
Додајте издробљену туњевину и рендани сир, па зачините сољу и бибером.
-
Сипајте смесу у припремљени калуп и пеците око 40 минута док векна не порумени.
-
За сос ситно сецкајте першун, помешајте са маслиновим уљем и лимуновим соком.
-
Послужите векну топло уз сос од першуна.
2. Ћуфте од житарица уз ароматични пире (посно)
Састојци:
За пире:
-
1,6 кг кромпира
-
1 главица црног лука
-
2 кашике маслиновог уља
-
2 кашике маргарина
-
2 кашике сувог биљног зачина
-
мускатни орах, со, бибер
За сос:
-
6 кашика маслиновог уља
-
2 чена белог лука
-
1 кашика першуна
-
½ кашике мајчине душице
-
1 кашика сецканих зелених маслина
-
мало рузмарина
За ћуфте:
-
200 г туњевине
-
20 г пшеничних клица (натопљених у води)
-
20 г корнфлекса
-
презле за ваљање
-
со по укусу
Припрема:
-
Кромпир ољуштите, исецкајте и скувајте док не омекша (20-ак минута).
-
На маслиновом уљу издинстајте ситно сецкани лук, додајте маргарин и биљне зачине, па измешајте са скуваним кромпиром и зачините мускатним орашчићем, сољу и бибером.
-
За сос ситно исецкајте бели лук, першун, мајчину душицу и маслине, па све промешајте са маслиновим уљем и рузмарином.
-
У блендер ставите туњевину, пшеничне клице, корнфлекс и со, па изблендајте док не добијете хомогену масу.
-
Формирајте куглице од смесе и уваљајте их у презле.
-
Ћуфте пржите на тихој ватри око 15 минута док не добију златну корицу.
-
Послужите уз ароматични пире и сос.
3. Пикантне крофнице (мрсно)
Састојци:
За тесто:
-
125 мл воде
-
60 г маслаца
-
прстохват соли
-
75 г брашна
-
2 јаја
За надев:
-
200 г шунке
-
150 г крем сира
-
100 мл киселе павлаке
-
1 кашичица љутог сенфа
-
1 кашичица ситно сецканог влашца
-
1 кашичица сецкане мирођије
-
чили у праху по укусу
-
со, бибер
Припрема:
-
Загрејте воду са маслацем и сољу до кључања.
-
Додајте брашно одједном и брзо мешајте док се смеса не згусне и не одвоји од страница шерпице.
-
Склоните са ватре, прохладите, па додајте једно по једно јаје, мешајући док смеса не постане глатка.
-
Ставите у посластичарску врећу или обликујте мале хрпице на плех са пек-папиром. Пеците 20 минута на 200°Ц.
-
За надев, помешајте крем сир, павлаку, сенф, шунку и зачине.
-
Филујте крофнице непосредно пре сервирања.
4. Освежавајућа салата са воћем (посно)
Састојци:
-
рукола, спанаћ, зелена салата
-
1 поморанџа, 1 грејпфрут
-
1 бресква из компота
-
шака зрна нара
-
пармезан по жељи
-
бадеми
-
маслиново уље
-
бело винско сирће
-
1 кашичица меда
-
со, бибер
Припрема:
-
Оперите и осушите лиснато поврће.
-
Поморанџу и грејпфрут ољуштите и исеците на комаде. Брескву исецкајте на кришке.
-
У већој чинији помешајте поврће и воће са зрнима нара и исецканим бадемима.
-
Прелијте дресингом од маслиновог уља, сирћета, меда, соли и бибера и лагано промешајте.
-
Послужите одмах.
5. Салата у хрскавим корпицама од сира (мрсно)
Састојци:
За корпице:
-
200 г ренданог пармезана или грана падано сира
За салату:
-
150 г зелене бораније или дивље шпаргле
-
1 авокадо
-
150 г куваних пилећих груди
-
2 кашике сецканих ораха
-
1 кашика маслиновог уља
-
1 кашика лимуновог сока
-
1 кашика јогурта
-
со, бибер
Припрема:
-
Рендан сир распоредите у кругове (10 цм) на плех са папиром за печење. Пеците 5-7 минута на 180°Ц.
-
Док је још топао, обликујте корпице преко обрнутих шоља или калупа за мафине. Охладите.
-
Боранију или шпарглу бланширајте у кључалој води 2-3 минута, па ставите у ледену воду.
-
Авокадо и кувану пилетину исецкајте на коцкице и помешајте са боранијом и орасима.
-
За дресинг помешајте маслиново уље, лимун, јогурт, со и бибер и прелијте преко салате.
-
Пуните корпице непосредно пре сервирања.