TOP recepti za slavsku trpezu: Najukusnija POSNA I MRSNA predjela i salate koje će oduševiti sve goste
Predjela su idealan način da otvorite apetit svojim gostima i da im pokažete da ste uložili trud i ljubav u pripremu.
Slava je prilika kada želimo da naš sto zablista, ne samo bogatstvom jela, već i maštom i estetikom.
Slavska trpeza nezamisliva je bez ukusnih predjela i salata, a ako ste spremni da probate nešto novo i kreativno, pripremili smo nekoliko recepata koji će zadovoljiti i najzahtevnije gurmane.
1. Vekna od tunjevine sa sosom od peršuna (mrsno)
Sastojci:
-
300 g kuvane tunjevine
-
100 g brašna
-
3 jaja
-
100 g rendanog žutog sira
-
1,5 dl mleka
-
0,5 dl maslinovog ulja
-
1 kašičica praška za pecivo
-
puter za podmazivanje kalupa
-
so, biber po ukusu
Za sos:
-
2 veze svežeg peršuna
-
½ limuna
-
2-3 kašike maslinovog ulja
-
so po ukusu
Priprema:
-
Zagrejte rernu na 200°C i podmažite manju modlu za hleb puterom.
-
U većoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo.
-
Dodajte jaja i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Polako sipajte mleko i ulje, stalno muteći.
-
Dodajte izdrobljenu tunjevinu i rendani sir, pa začinite solju i biberom.
-
Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 40 minuta dok vekna ne porumeni.
-
Za sos sitno seckajte peršun, pomešajte sa maslinovim uljem i limunovim sokom.
-
Poslužite veknu toplo uz sos od peršuna.
2. Ćufte od žitarica uz aromatični pire (posno)
Sastojci:
Za pire:
-
1,6 kg krompira
-
1 glavica crnog luka
-
2 kašike maslinovog ulja
-
2 kašike margarina
-
2 kašike suvog biljnog začina
-
muskatni orah, so, biber
Za sos:
-
6 kašika maslinovog ulja
-
2 čena belog luka
-
1 kašika peršuna
-
½ kašike majčine dušice
-
1 kašika seckanih zelenih maslina
-
malo ruzmarina
Za ćufte:
-
200 g tunjevine
-
20 g pšeničnih klica (natopljenih u vodi)
-
20 g kornfleksa
-
prezle za valjanje
-
so po ukusu
Priprema:
-
Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte dok ne omekša (20-ak minuta).
-
Na maslinovom ulju izdinstajte sitno seckani luk, dodajte margarin i biljne začine, pa izmešajte sa skuvanim krompirom i začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom.
-
Za sos sitno iseckajte beli luk, peršun, majčinu dušicu i masline, pa sve promešajte sa maslinovim uljem i ruzmarinom.
-
U blender stavite tunjevinu, pšenične klice, kornfleks i so, pa izblendajte dok ne dobijete homogenu masu.
-
Formirajte kuglice od smese i uvaljajte ih u prezle.
-
Ćufte pržite na tihoj vatri oko 15 minuta dok ne dobiju zlatnu koricu.
-
Poslužite uz aromatični pire i sos.
3. Pikantne krofnice (mrsno)
Sastojci:
Za testo:
-
125 ml vode
-
60 g maslaca
-
prstohvat soli
-
75 g brašna
-
2 jaja
Za nadev:
-
200 g šunke
-
150 g krem sira
-
100 ml kisele pavlake
-
1 kašičica ljutog senfa
-
1 kašičica sitno seckanog vlašca
-
1 kašičica seckane mirođije
-
čili u prahu po ukusu
-
so, biber
Priprema:
-
Zagrejte vodu sa maslacem i solju do ključanja.
-
Dodajte brašno odjednom i brzo mešajte dok se smesa ne zgusne i ne odvoji od stranica šerpice.
-
Sklonite sa vatre, prohladite, pa dodajte jedno po jedno jaje, mešajući dok smesa ne postane glatka.
-
Stavite u poslastičarsku vreću ili oblikujte male hrpice na pleh sa pek-papirom. Pecite 20 minuta na 200°C.
-
Za nadev, pomešajte krem sir, pavlaku, senf, šunku i začine.
-
Filujte krofnice neposredno pre serviranja.
4. Osvežavajuća salata sa voćem (posno)
Sastojci:
-
rukola, spanać, zelena salata
-
1 pomorandža, 1 grejpfrut
-
1 breskva iz kompota
-
šaka zrna nara
-
parmezan po želji
-
bademi
-
maslinovo ulje
-
belo vinsko sirće
-
1 kašičica meda
-
so, biber
Priprema:
-
Operite i osušite lisnato povrće.
-
Pomorandžu i grejpfrut oljuštite i isecite na komade. Breskvu iseckajte na kriške.
-
U većoj činiji pomešajte povrće i voće sa zrnima nara i iseckanim bademima.
-
Prelijte dresingom od maslinovog ulja, sirćeta, meda, soli i bibera i lagano promešajte.
-
Poslužite odmah.
5. Salata u hrskavim korpicama od sira (mrsno)
Sastojci:
Za korpice:
-
200 g rendanog parmezana ili grana padano sira
Za salatu:
-
150 g zelene boranije ili divlje špargle
-
1 avokado
-
150 g kuvanih pilećih grudi
-
2 kašike seckanih oraha
-
1 kašika maslinovog ulja
-
1 kašika limunovog soka
-
1 kašika jogurta
-
so, biber
Priprema:
-
Rendan sir rasporedite u krugove (10 cm) na pleh sa papirom za pečenje. Pecite 5-7 minuta na 180°C.
-
Dok je još topao, oblikujte korpice preko obrnutih šolja ili kalupa za mafine. Ohladite.
-
Boraniju ili šparglu blanširajte u ključaloj vodi 2-3 minuta, pa stavite u ledenu vodu.
-
Avokado i kuvanu piletinu iseckajte na kockice i pomešajte sa boranijom i orasima.
-
Za dresing pomešajte maslinovo ulje, limun, jogurt, so i biber i prelijte preko salate.
-
Punite korpice neposredno pre serviranja.