Традиционални рецепт за пеглану паприку: Овако су то некада спремале наше баке
Доносимо вам проверен, стари рецепт, какав су користиле наше баке.
Како се лето ближи крају у домаћинствима широм Балкана почиње се са припремом зимнице. Ајвар, пинђур, туршија, све су то незаобилазни делови трпезе у хладнијим данима. Међутим, једно јело заузима посебно место међу зимским ђаконијама, а то је пеглана паприка.
Реч је о традиционалној салати која се преноси генерацијама, а осим што је укусна, позната је и по једноставној припреми и дуготрајности.
Састојци:
-10 кг црвених меснатих паприка (рог или бабура)
-300 г соли
-300 г шећера
-1 л сирћета (9%)
-300 мл уља
-10–12 ченова белог лука
-везица першуна
-љуте папричице (по жељи)
Начин припреме
Паприке добро оперите, очистите од семенки и оставите да се оцеде. Добро сушење је кључно за квалитетан крајњи резултат.
У већу посуду (буре, канту или теглу), слажите ред по ред паприка. Преко сваког реда додајте со, шећер, сецкани бели лук, першун и, по жељи, љуте папричице. Понављајте док не потрошите све састојке.
Смесу прелијте сирћетом и уљем. На врх ставите тањир и притисак (камен, тегла с водом...) како би паприке остале потопљене. Овако треба да одстоје 5 до 7 дана.
Након што одстоје, паприке се ваде, цеде и ручно “пеглају”, благо притискају и поравнавају, како би добиле специфичну текстуру. Овај поступак се по потреби понавља још једном након неколико дана.
Када се испеглају, паприке се враћају у посуду и остављају да сазревају три до четири недеље. Након тога су спремне за конзумацију.