Tradicionalni recept za peglanu papriku: Ovako su to nekada spremale naše bake
Donosimo vam proveren, stari recept, kakav su koristile naše bake.
Kako se leto bliži kraju u domaćinstvima širom Balkana počinje se sa pripremom zimnice. Ajvar, pinđur, turšija, sve su to nezaobilazni delovi trpeze u hladnijim danima. Međutim, jedno jelo zauzima posebno mesto među zimskim đakonijama, a to je peglana paprika.
Reč je o tradicionalnoj salati koja se prenosi generacijama, a osim što je ukusna, poznata je i po jednostavnoj pripremi i dugotrajnosti.
Sastojci:
-10 kg crvenih mesnatih paprika (rog ili babura)
-300 g soli
-300 g šećera
-1 l sirćeta (9%)
-300 ml ulja
-10–12 čenova belog luka
-vezica peršuna
-ljute papričice (po želji)
Način pripreme
Paprike dobro operite, očistite od semenki i ostavite da se ocede. Dobro sušenje je ključno za kvalitetan krajnji rezultat.
U veću posudu (bure, kantu ili teglu), slažite red po red paprika. Preko svakog reda dodajte so, šećer, seckani beli luk, peršun i, po želji, ljute papričice. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
Smesu prelijte sirćetom i uljem. Na vrh stavite tanjir i pritisak (kamen, tegla s vodom...) kako bi paprike ostale potopljene. Ovako treba da odstoje 5 do 7 dana.
Nakon što odstojе, paprike se vade, cede i ručno “peglaju”, blago pritiskaju i poravnavaju, kako bi dobile specifičnu teksturu. Ovaj postupak se po potrebi ponavlja još jednom nakon nekoliko dana.
Kada se ispeglaju, paprike se vraćaju u posudu i ostavljaju da sazrevaju tri do četiri nedelje. Nakon toga su spremne za konzumaciju.