СУШЕНИ ПАРАДАЈЗ у маслиновом уљу из рерне - најлакша ЗИМНИЦА која јача имунитет, штити срце и савршена је уз сва јела
Ако желите зимницу која се брзо припрема, не захтева посебне вештине и која може да оплемени сваки оброк - ово је рецепт за вас.
Ако желите зимницу која се брзо припрема, не захтева посебне вештине и која оплемењује сваки оброк – ово је рецепт за вас. Сушени парадајз из рерне, мариниран у маслиновом уљу са белим луком, није само укусан, већ је и права витаминска бомба. Богат је ликопеном, антиоксидансом који штити срце, побољшава имунитет и позитивно утиче на крвни притисак. Идеалан је за салате, пасте, сендвиче или као додатак месним и повртним јелима.
Састојци
1 кг зрелог парадајза
5-6 ченова белог лука
150 мл маслиновог уља
Со и свеже млевени бибер по укусу
Сушени зачини по жељи (оригано, босиљак)
Припрема:
Припрема парадајза: Парадајз оперите и исечите на половину или четвртине, уклоните семенке по жељи.
Сушење: Посложите парадајз на плех обложен папиром за печење, посолите и побиберите. Додајте сушени босиљак или оригано. Пеците у рерни на 90-100°Ц око 3-4 сата, док се парадајз не осуши, али остане благо сочан.
Маринада: У чистим теглама поређајте сушени парадајз и ситно сецкани бели лук. Прелијте маслиновим уљем тако да парадајз буде потпуно покривен.
Чување: Тегле затворите и чувајте у фрижидеру или на хладном месту до 3 месеца.
Употреба: Додајте у салате, пасте, сендвиче или као укусан прилог месним јелима.
Зашто је здрав:
Ликопен: Антиоксиданс који штити срце и крвне судове, смањује ризик од кардиоваскуларних болести и има антиинфламаторна својства.
Маслиново уље: Помаже у снижавању лошег холестерола и јача имунитет.
Бели лук: Познат по антибактеријским и антивирусним својствима, јача отпорност организма.