ТУРСКА ПИТА без кора прави се за само 5 минута, а укус је као из најскупљег ресторана: Пуна поврћа, сира и качкаваља, неодољиво сочна, замирише цео дом и сви траже рецепт чим је пробају
Сочна турска пита са поврћем и сиром – једноставно и брзо за припрему
Ако волите брзо припремљена, сочна и богата јела, ова турска пита је право откриће. За само 5 минута можете направити смесу која ће мирисом и укусом освојити целу породицу. Нема кора, нема компликованог развлачења, само једноставно мешање свих састојака и печење – а резултат је мекана пита пуна поврћа, сира и качкаваља, као из најфинијег ресторана.
Зашто је ова пита посебна?
Брза припрема: Све се мути у једној посуди, што штеди време и чини кухињу чистијом.
Пуна поврћа: Кромпир, парадајз, паприка и млади лук дају сочност и освежавајући укус.
Богата сиром: Фета сир и качкаваљ чине питу кремастом и ароматичном.
Свестрана: Иде добро за доручак, ручак или вечеру, а може бити и главно јело или предјело за госте.
Састојци:
2 кромпира
4 јајета
3,5 шоље брашна
2 кесице прашка за пециво
1 кашичица соли
1,5 чаша млека
100 г фета сира
1 чаша уља
Рендани качкаваљ по избору
2 парадајза
3 паприке
2 млада лука
Припрема:
Ољуштите кромпир и парадајз (парадајз ставите у топлу воду да се лакше ољушти) и исецкајте их на коцкице.
Ситно исецкајте лук и паприке.
У великој посуди умутите јаја, па додајте исецкано поврће и кромпир.
Убаците фета сир исечен на коцкице, затим налијте млеко и уље, посолите и добро промешајте.
Помешајте брашно са прашком за пециво и постепено додајте у смесу, мешајући како не би настале грудвице.
Смесу прелијте у посуду за печење обложену пек-папиром и поспите ренданим качкаваљем.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 25 минута или док пита не добије златно-смеђу боју.
Савети за савршену питу:
Додајте омиљене зачине попут оригана или црвене паприке за додатни укус.
Ако желите још сочнију питу, можете додати мало киселе павлаке или јогурта у смесу прије печења.
Послужите топлу, директно из рерне – мирис ће одмах напунити кућу и натерати све да траже рецепт!
Ова турска пита је доказ да за изванредан укус није потребно много времена ни компликованих састојака. Савршена је за свакодневни оброк и за све прилике када желите нешто укусно и брзо.