Заливена и преслатка пита ЈАБУЧАРА - Најлепша ЗАМЕНА за баклаву, укусна посластица за СВАЧИЈИ ЏЕП
Пита са јабукама као баклава
Када помислимо на сластице, често нас занесу богате и слојевите баклаве, али постоји један рецепт који може равноправно да се такмичи са овом традиционалном посластицом – пита јабучара. Ова пита је савршена комбинација сочних јабука, ораха и зачина, а истовремено је и једноставна за припрему. Идеална је за све који желе да уживају у слатком без превише компликација.
Састојци:
1.5 кг јабука
2 кашике путера
2 кашике шећера
1 мала кашика цимета
1 мала кашика ванилија екстракта или 2 ванилин шећера
500 гр кора за питу или баклаву ( бирајте танке коре)
За прелив
2 велике шоље шећера , (450 гр), количина шећера може да се смањује- ако су јабуке скроз слатке можете ставити и 350 до 400 гр а ако су киселкасте можда требате додати још 50 гр у зависности од тога какву питу волите.
1 велика шоља воде
мало мање од 1 велике шоље сока од јабука ( који смо добили кад смо исцедили јабуке)
укупна количина течности је 400 мл
За посипање кора
100 гр путера
100 мл уља
Припрему можете погледати у видеу