Zalivena i preslatka pita JABUČARA - Najlepša ZAMENA za baklavu, ukusna poslastica za SVAČIJI DŽEP
Pita sa jabukama kao baklava
Kada pomislimo na slastice, često nas zanesu bogate i slojevite baklave, ali postoji jedan recept koji može ravnopravno da se takmiči sa ovom tradicionalnom poslasticom – pita jabučara. Ova pita je savršena kombinacija sočnih jabuka, oraha i začina, a istovremeno je i jednostavna za pripremu. Idealna je za sve koji žele da uživaju u slatkom bez previše komplikacija.
Sastojci:
1.5 kg jabuka
2 kašike putera
2 kašike šećera
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika vanilija ekstrakta ili 2 vanilin šećera
500 gr kora za pitu ili baklavu ( birajte tanke kore)
Za preliv
2 velike šolje šećera , (450 gr), količina šećera može da se smanjuje- ako su jabuke skroz slatke možete staviti i 350 do 400 gr a ako su kiselkaste možda trebate dodati još 50 gr u zavisnosti od toga kakvu pitu volite.
1 velika šolja vode
malo manje od 1 velike šolje soka od jabuka ( koji smo dobili kad smo iscedili jabuke)
ukupna količina tečnosti je 400 ml
Za posipanje kora
100 gr putera
100 ml ulja
Pripremu možete pogledati u videu