Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МОЈ МУЖ планира 'НЕСРЕЋУ' у мом ауту": Прошло је 26 година од смрти НАЈВОЉЕНИЈЕ ПРИНЦЕЗЕ, трагедија и даље под ВЕЛОМ МИСТЕРИЈЕ

29.08.2023. 11:46
Пише:
Србија Данас
Princeza Dajana i princ Čarls
Принцеза Дајана и принц Чарлс / Извор: Профимедиа

Принцеза Дајана је погинула само неколико недеља након што се званично развела сам Чарлсом и почела романсу са Ал Фахедом

Крајем августа 1997. године, принцеза Дајана је била слободна - свеже разведена жена спремна да започне потпуно ново поглавље свог живота.

Тада је имала 36 година, а њена деца принц Вилијам и принц Хари имали су 15 и 12 година. Започела је и романсу са Додијем Ал Фаједом, сином власника робне куће "Harrods" Мохамеда Ал Фаједа. Новопечни пар се трудио да максимално искористи лето, те су отишли на одмору у романтичну Француску. Живот је коначно био бајка, а Дајана је била његова краљица. Међутим, срећа није дуго трајала...

ЗАГОРЧАО јој последње дане ЖИВОТА: Ево шта је принц Хари приредио својој БАБИ пред СМРТ - јако сурово

ЗАГОРЧАО јој последње дане ЖИВОТА: Ево шта је принц Хари приредио својој БАБИ пред СМРТ - јако сурово

НАЈБОГАТИЈА СРПСКА НАСЛЕДНИЦА ИМА ВИЛУ СА 57 СОБА: Живи као краљица, а прве комшије су јој Кејт и Вилијам

НАЈБОГАТИЈА СРПСКА НАСЛЕДНИЦА ИМА ВИЛУ СА 57 СОБА: Живи као краљица, а прве комшије су јој Кејт и Вилијам

31. августа 1997. године, Диана и Ал Фајед су путовали аутомобилом разгледајући предивне пределе Париза, а са њима су били и возаче и телохранитеље. Дан је био савршен док возило нису почели да прогоне папараци, тада се десило нешто од чега се Енглеска никада неће опоравити: њихово возило налетело на колону која је била ту да их поздрави, преврнуло се и зауставило испред саобраћаја из супротног смера.

Ал Фајед и возач су одмах умрли, док су медицински радници покушавали да одрже Дајану у животу. Борба је трајала сатима, али она је око 5:00 ујутро 31. августа преминула.

Како је до трагедије дошло?

Принцеза стигла у Париз са Ал Фаједом када су папараци почели да прате аутомобил надајући се да ће добити ексклузивне фотографије пара.

Возач аутомобила Анри Пол - за кога је касније утврђено да је био пијан - скренуо је у тунел који је водио поред реке Сене у покушају да избегне фотографе. Али возило је брзо измакло контроли, било је тешко и опасно правити такве маневре бри брзини од 121 км/х.

smrt princeze Dajane
смрт принцезе Дајане / Извор: Профимедиа

Џером Ломоније, који је био у близини места несреће, касније је рекао за часопис "Пеопле": - Одједном је дошло до овог огромног, насилног, застрашујућег судара праћеног усамљеним звуком сирене аутомобила.

Вест о смрти Лејди Ди је брзо потврдио британски министар спољних послова Робин Кук, који је том приликом рекао: - Налазимо се у огромом шоку. Наше прве мисли морају бити са њеном децом и породицом у овом тренутку огромног губитка.

Након њене смрти требало је допремити тело и организовати сахрану. Њеном мужу, тада принцу Чарлсу су се придружиле сестре принцезе Дајане, Лејди Сара Мекоркодејл и Лејди Џејн Фелоуз на лету за Париз како би вратиле Дајанино тело у Лондон. Када је тројац стигао у болницу, Дајанино тело су чували њен батлер Пол Барел и возаче Колин Тебут.

- Њихова је тужна дужност била да надгледају њен улазак у ковчег и начин на који је изгледала, рекао је једна пријатељ.

Последње лето са синовима

Принцеза Дајана провела је последње лето на одмору са синовима у Сен Тропеу. Дајана, њени синови и Ал Фајед допутовали су у француско одмаралиште авионом који је припадао Ал Фаједовом оцу и боравили су у апартману од 2 000 долара по ноћи у Рицу, такође у власништву породице Ал Фајед.

princeza Dajana
принцеза Дајана / Извор: Профимедиа

Пар је те вечери вечерао у хотелском ресторану, а један запослени у хотелу рекао је за "Пеопле": - Изгледали су као двоје заљубљених тинејџера. Пар је тада обавештен да скоро 30 фотографа чека испред Рица и одлучили су да оду у Ал Фаједов стан поред Јелисејских поља уместо да остану у хотелу. Упркос томе што су користила три аутомобила-мамца да побегну од фотографа, већина је остала на месту све док Дајана и Ал Фајед нису ушли у ауто са Полом и одвезли се.

Након стравичног судара Ал Фајед и возач, Пол, одмах су умрли. Касније је откривено да је Пол, који је у то време био запослен у Рицу, возио са недозвољеним нивоом алкохола у крви.

Ал Фаједов телохранитељ Тревор Рис-Џонс једини је преживео несрећу и једини путник који је био везан појасом, иако је задобио тешке повреде.

Dajana i Al Fajad
Дајана и Ал Фајад / Извор: Профимедиа

Дајанине последње речи

Године 2015., ватрогасац Ксавије Гурмелон открио је последње речи принцезе Дајане у интервјуу за "The Индепендент". Гурмелон је рекао да се Дајана на тренутак освестила и упитала: - Боже, шта се догодило?

Гурмелон је такође био један од оних који су оживели Дајану након вршења компресија на грудима. У то време се веровало да ће Дајана преживети и бити добро.

- Било је то олакшање, наравно, јер као члан прве помоћ желите да спасете животе - и то је оно што сам мислио да сам урадио.

Додао је да је сазнање да је умрла следећег дана било "веома узнемирујуће" и рекао: - Сада знам да је било озбиљних унутрашњих повреда, али цела епизода ми је још увек у мислима. Сећање на ту ноћ ће остати у мени заувек.

Јавност је била изузетно потресена губитком "Принцезе из народа", како су је називали. Хиљаде људи изражавало је жалост на улицама испред Бакингемске палате, остављајући белешке, цвеће и успомене у част Дајаниног живота.

Краљевска породица је у почетку држала дистанцу са јавношћу. Породица се склонила од знатижељних погледа у краљичину резиденцију у Балморалу, где су се краљица и принц Чарлс надали да ће принцу Вилијаму и принцу Харију новинари дати мало предаха пре сахране њихове мајке - 6. септембра 1997. године.

smrt princeze Dajane
смрт принцезе Дајане / Извор: Профимедиа

Поновна истрага?

Годинама након смрти принцезе Дајане, британска метрополитенска полиција је отворила истрагу о њеној смрти и затражила да интервјуише и испита принца Чарлса.

Полицији је поново отворила истрагу, јер се сазнало за дневник у коме је принцеза Дајана написала 1995. године написала: "Мој муж планира 'несрећу' у мом ауту, отказаће кочнице и имаћу озбиљну повреду главе". Дајана је наводно веровала да Чарлс можда планира такву несрећу како би могао да се ожени дадиљом принца Вилијамом и принца Харија.

Ништа није ново откривено у истрази, а Чарлс је у потпуности сарађивао.

princeza Dajana, kralj Čarls
принцеза Дајана, краљ Чарлс / Извор: Профимедиа

Заоставштина највољеније принцезе

Успомена на принцезу Дајану чува цела Енглеска, а посебно њени синови, принц Вилијам и принц Хари. Они су све урадили како би осигурали да њено наслеђе живи и преко њих самих и преко њихове деце.

Док је говорио 2022. године на додели награде "Дајана" која се додељује на њен рођендан, принц Хари је у емотивном обраћању открио да се он и брат труде да Дајана живи кроз њих.

- Видим њено наслеђе у свима вама. Видим га и у заједници за награду "Дајана" која обухвата више генерација. Видим њену заоставштину сваки пут када се сретнем са породицама, младим људима и децом из свих крајева света. И видим мамиу када сваки дан гледам своју децу.

Слично је и принц Вилијам рекао добитницима "Дајанине" награде 2019. када су посетили његов дом, Кенсингтонску палату. 

statua princeze Dajane
статуа принцезе Дајане / Извор: Профимедиа

Теси Оџо, извршна директорка добротворне организације "Диана Award", рекла је: - Питао ме је: 'Како си пронашла ове младе људе? Они су заиста променили свет.' А друга ствар коју је рекао групи била је 'моја мајка би била тако поносна на вас.' 

Принц Вилијам и принц Хари су такође наставили да одају почаст својој мајци настављајући њен рад. У мају 2021. године, Вилијам је радио са организацијом "Центрепоинт", истом организацијом којој је његова мајка била покровитељ током свог живота, на пројекту усмереном на борбу против бескућништва. У јануару 2022, Хари је показао да његова мајка никада није далеко од њега док је путовао у Анголу да прошета истим путем који је његова мајка прешла у јануару 1997.