Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

О СЛАВНОЈ СРПКИЊИ КОЈА СЕ СЕКЛА ЖИЛЕТИМА СЕ УЧИ У КЊИГАМА: Многи је обожавају а сваки љубавник увек би је напустио

01.02.2023. 23:07
Пише:
Србија Danas/Wanted.rs
marina abramović
марина абрамовић / Извор: Фото: Профимедиа

Марина Абрамовић је једна од највећих уметница свих времена, али није имала среће у љубави, те су је сви љубавници увек напуштали.

Марина Абрамовић једна је од најславнијих Српкињасвих времена. Концептуална уметница о којој се учи и у књигама, током вишедеценијске каријере у више наврата је скандализовала јавност, и оправдала титулу "краљице перформанса". Управо је она та која је учинила да овај вид уметности постане толико популаран.

Марина Абрамовић која од 2002. живи у Њујорку добитница је бројних признања, попут "Златног лава“ на Бијеналу у Венецији 1997. године и награде Удружења америчких критичара 2004. године.

РОЂЕНА БЕБА СА 310 ГРАМА - има хроничну УПАЛУ ПЛУЋА! Шансе да преживи биле су 20%, родитељи сада коначно могу да је загрле (ФОТО)

РОЂЕНА БЕБА СА 310 ГРАМА - има хроничну УПАЛУ ПЛУЋА! Шансе да преживи биле су 20%, родитељи сада коначно могу да је загрле (ФОТО)

“НЕВАЉАЛИ” ХОРОСКОП: Како би изгледао ФИЛМ ЗА ОДРАСЛЕ када би га правио сваки хороскопски знак

“НЕВАЉАЛИ” ХОРОСКОП: Како би изгледао ФИЛМ ЗА ОДРАСЛЕ када би га правио сваки хороскопски знак

Осим што широм света дочарава моћ својих перформанска Марина и предаје, Берлину, Хамбургу, Паризу. Основала је Марина Абрамовић Институт (МАИ) у Хадсону, у Њујорку. Боравила је и 2021. у Београду, а повод њеног доласка било је венчање њене братанице Иване Амбрамовић и Катарине Мишовић, ћерке Ирене Мишовић.

Међутим, Марина је широј јавности осим због своје уметности фацинантна и због љубавног живота који је, слободно можемо рећи, контроверзан баш као и она сама.  

Удавала се два пута. Први брак је мање више познат, била је супруга уметника Неше Париповића. Били су у браку пет година, док је она живела у Београду, али никад нису живели заједно. У књизи га описује на следећи начин:

"Постојала је привлачност међу нама, али није био добар у кревету, све док случајно нисам затруднела с њим. Тада је постао потентан".

Крајем седамдесетих упознаје Франка Увеа Лејсипена, познатијег као Улаја, немачког уметника. Њихова љубав трајала је 12 година, као и заједнички рад, од којих је најпознатији ход по Кинеском зиду. Сетимо се да су њих двоје и раскинули када су кренули једно ка другоме са крајева зида све док се нису сусрели. 

Њихова љубав била је историјска, иако су након тога годинама били у свађи. О њему је писала и у својим мемоарима и истакла да ни он није могао да се носи с њом. 

Марина је прошле године, поводом свог 75. рођендана говорила за Гуардиан, када се дотакла свог односа са Улајем за ког је рекла да је био љубав њеног живота, и да га се сада сећа с нежношћу. Он се појавио током једног перформанса, а њихов први сусрет након толико година пропраћен је овацијама публике и огромном пажњом заљубљеника у уметност.

Наиме, перформанс "Уметник је присутан" иснпирисан је њеним уверењем да продужавање дужине представе изнад очекивања служи да промени нашу перцепцију времена и подстакне дубљи ангажман у искуству. Седећи у тишини за дрвеним столом преко пута празне столице, чекала је док су се људи наизменично мењали испред ње и гледали је три минута. Током скоро три месеца, осам сати дневно, сретала је погледе 1.000 странаца, од којих су многи били дирнути до суза. Марина је између промена затварала очи, а онда се пред њом појавио Улај. 

Два бивша љубавника, немо су се гледали преко стола; Улај је у неверици одмахивао главом, а Абрамовић је склања сузе пре него што је испружила руке и додирнула своју највећу љубав. Иначе, Улај је преминуо 2020. године, након велике битке са раком, а ове вести је Марина тешко поднела.

Уметница је иначе имала бракл и са Паолом Каневаријем, из Италије, који је 17 година млађи од ње. Потицао је из имућне породице, и отац му је био добар пријатељ с Мусолинијем. Марина и Паоло били су у браку од 2012. до 2014. године, мада она тај брак и није сматрала озбиљним.

У једном интервјуу када је говорила о свом односу са Каневаријем, рекла је како је он бирао намештај за њихову кућу, да је био мање мотивисан за рад од ње, али да је попут Улаја, и он завршио са млађом женом.

"Превише сам за свакога. Жена увек мора да игра улогу крхке и зависне. А ако нисте такве, мушкарци су фасцинирани вама, али само на кратко. А онда хоће да вас промене и згњече. И онда одлазе", рекла је Марина за Гуардиан.

Међутим, од љубави није одустала. Тако је након тога завршила и на састанку са легендарним Леонардом Коеном.

"Не сећам се где смо јели или шта смо јели. Одвео ме је негде, не знам. Причали смо и причали. Све око нас је нестало. Причао ми је о мрачним временима кроз која је прошао. Слушала сам толико његових песама, а сада је био овде у стварном животу, са мном. Због тога сам се осећала мање сама. Знала сам да је прошао исто колико и ја, можда и више. У то време је имао близу 80 година, али је имао невероватну виталност. Разговарали смо четири сата, а ја сам била фасцинирана", рекла је Марина.

"Секс ми је веома важан. Увек је био. Многи људи мисле да после менопаузе женама више није до секса. А за мене је секс после менопаузе постао још бољи, јер не морам да бринем о нежељеној трудноћи. Сада имам партнера који је млађи од мене 21 годину. И то је фантастично! Немам апсолутно никакав проблем с тим што сам сексуално веома активна. То ме чини срећном. Секс видим као неопходну животну равнотежу, уз добру храну, хумор и радост”, рекла је Марина која од 2012. године живи и ради у Њујорку.

 

}