Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Не дозволите да вас преваре - 10 савета како "прочитати" људе

21.12.2020. 19:24
Пише:
Србија Данас
nervoza
нервоза / Извор: Профимедиа

Већина нас је искусила тренутке када смо радије користили изразе лица него се користили речима.

Желите ли да сазнате шта неко мисли, важно је да обратите пажњу на његове руке, глас, напетост, осмех, а изнад свега - контекст ситуације у којој се налазите.

Невербална комуникација је начин којим људи комуницирају без речи, било намерно или ненамерно. Невербално понашање се користи за изражавање емоција, показивање ставова, одражавање особина личности и потицање или мењање вербалне комуникације. 

Говор тела облик је невербалне комуникације који укључује изразе лица, гестове, држање тела, покрет очима, физички додир и слично.

Већина нас је искусила тренутке када смо радије користили изразе лица него се користили речима. Постанемо превише нервозни, срамежљиви или нас преплаве емоције да бисмо могли јасно размишљати и говорити. У тим случајевима невербални знакови говоре уместо нас. Будући да су разговори обострани, то обично значи да суговорнику једино што преостаје је читати те невербалне речи.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Савети за читање људи:

1. Научите да разликујете позитиван и негативан говор тела

Често се говор тела може поделити у "негативан" или "позитиван". Кад се нечије тело напне, то је уобичајени негативни израз, који може бити повезан са стресом, нелагодом или љутњом. С друге стране, позитиван говор тела, попут опуштања тела или угодног одмора, може указивати ​​на срећу и поверење.

2. Обратите пажњу на висину гласа

Типична висина нечијег гласа може се променити зависно о расположењу. На пример, кад је особа тужна, глас јој подрхтава и знатно је тиши. То значи да ће особа разговарати у нижој октави и спорије. Бржи, веселији глас указује на срећу.

Жена у циклусу може да ПОКВАРИ ХРАНУ И ЗАУСТАВИ ОЛУЈУ: Ово су најчуднији митови о менструацији

Жена у циклусу може да ПОКВАРИ ХРАНУ И ЗАУСТАВИ ОЛУЈУ: Ово су најчуднији митови о менструацији

Акција "МОЈ ХЕРОЈ" за све медицинске раднике - Освојите БЕСПЛАТНУ МЕЗОТЕРАПИЈУ!

Акција "МОЈ ХЕРОЈ" за све медицинске раднике - Освојите БЕСПЛАТНУ МЕЗОТЕРАПИЈУ!

 
 

3. Обратите пажњу на њихово дисање

Ако је неко љут, лице почиње да црвени и да се зноји. Ова реакција углавном узрокована убрзаним дисањем.

Кад сте љути и нервозни, мозак ослобађа хормоне и неуротрансмитере и кортизол ће почети тећи. То повећава крвни притисак и пулс, а дисање постаје плитко и убрзано.

nervoza
нервоза / Извор: Профимедиа

4. Погледајте им прсте

Ово можда звучи необично, али кад прсти особе нису укочени и испружени или стиснути, то вероватно значи да им је лако. Не идемо около са потпуно испруженим прстима. Кад имате ону природну закривљеност и нема напетости, то вам даје до знања да се неко добро осећа и да је опуштен.

5. Проверите њихову заинтересованост

Ако је неко заинтересиран за вас или разговор, схватићете јер ће вам то показати невербалном комуникацијом.

С друге стране, ако је неко уплашен или незаинтересиран, неће се трудити око вас. 

6. Погледајте њихов стисак

Неки људи ће вероватно стиснути шаку у стресним ситуацијама. Ако нетко већ држи чашу, можда ће је држати чвршће.

Držanje za ruke
Држање за руке / Извор: Профимедиа/илустрација

7. Обратите пажњу на њихово кретање

Ако се особа креће више него што би се нормално кретала, то може бити знак нервозе. Осим тих знакова, знакови нервозе могу укључивати ​​махање ногом, грицкање ноктију или усница, стискање руку и слично. 

Дисање постаје плитко, а покрети руку и главе постају брзи и трзави. Наравно, све то зависи од нивоа нервозе.

8. Посматрајте осмех

Ако се особа насмеши, то значи да је срећна, зар не? Можда, али можда и не. Постоји неколико различитих врста осмеха.

Ако особа док се смеши показује зубе и очи јој се полако склапају то је знак истинског осмеха. Осмех у којем се баш и не виде зуби користе се за преношење заједничке љубазности, а не истинске среће. Када се особа насмеши с мало подигнутом усном та особа жели да постави доминацију или изрази самопоуздање.

9. Погледајте ширу слику

Последњи савет је дефинитивно најважнији. Посматрање израза лица може бити користан први корак, али ти изрази нису увек тачни.

Кад се осећамо на одређени начин, али не желимо да људи знају како се ми осећамо, покушавамо то да прикријемо. Но, други знакови, попут говора тела обично одају како се стварно осећамо. Заиста морате обратити пажњу на ширу слику кад читате нечије емоционално стање.

Без обзира комуницирате ли виртуално или не, важно је добити ширу слику. Другим речима, немојте само читати изразе лица. Такође узмите у обзир друге контекстне трагове попут говора тела или вербалних знакова.

10. Битан је контекст

Без контекста, невербални знакови могу се погрешно протумачити. На пример, прекрштене руке у неким случајевима могу бити сигнал отпора и нервозе, али у другом могу значити и самопоуздање и моћ.

Не заборавите све што се догађа око вас и те особе ставити у контекст са оним што видите у невербалној комуникацији друге особе. Околина утиче на понашање.

Невербална комуникација важна је јер људи на тај начин изражавају своје осећања кад их не могу изразити речима (или их наменски покушавају сакрити). Учење читања ових комуникацијских знакова може нам помоћи да боље разумијемо друге.