Српско, а најбоље: Ево које наше пециво је заузело прво место за најукусније на свету
На листи је изнад бурека и гибанице.
Гастрономски водич Тасте Атлас поново је потврдио оно што сви у Србији добро знамо - да нема залогаја који се може мерити с мирисом и укусом свеже печених мантија.
У најновијој листи најбољих сланих пецива на свету, овај специјалитет из Новог Пазара заузео је прво место и тиме још једном ставио српску кухињу на глобалну мапу.
Мантије испред бурека
Према оценама Тасте Атласа, мантије су освојиле 4,7 поена, оставивши иза себе и надалеко познати босански бурек, који је добио оцену 4,5. Српски бурек, са истом оценом, нашао се на петом месту, док је гибаница заузела 16. позицију са оценом 4,3.
Пециво које осваја на први залогај
Тешко да постоји неко ко је пробао мантије, а да није одмах постао њихов обожавалац. Овај специјалитет, који је одавно превазишао границе Новог Пазара и постао симбол српске гастрономије, препознат је и ван наших простора, а ево како Тасте Атлас описује мантије:
- Пазарске мантије су српско јело које потиче из Новог Пазара. Ово јело по укусу подсећа на босански бурек, али се разликује по облику - обликује се у мале куглице које се ређају у плех и пеку заједно. Тесто се прво развлачи, премазује путером, затим пуни млевеном јунетином, сољу, бибером, луком и мало уља. Кад се напуни, тесто се обликује у мале кугле, поређа у плех, па затим пече, традиционално у старим пећима које им дају јединствен укус и арому - наведено је на сајту Тасте Атлас.
Још једна потврда српске кухиње
Овај успех још једном показује колико се богатство наше кулинарске традиције цени у свету. Мантије су, уз бурек и гибаницу, постале амбасадори укуса Балкана и доказ да једноставна, домаћа храна може да парира и најсофистициранијим јелима светске кухиње.