ТВОЈ МУШКАРАЦ ЋЕ ОДЛЕПИТИ ЗА ОВИМ: 3 САВРШЕНЕ комбинација због које ће ти само ТРАЖИТИ ЈОШ!
Реч је о пиву...
Пиво је недвослмислено најбоље пиће резервисано за окупљања са пријатељима и оно је дословно увек весник добрих вести. Најбоља вест је да га сви познаваоци хране воле јер се непогрешиво добро комбинује са јелима која су на светском гласу, па сад кад се полако отварају границе ка целом свету и дочекујете госте које дуго нисте видели, треба да се похвалите кулинарским умећем тако што ћете им сервирати савршену комбинацију квалитетног залогаја и још квалитетнијег пива.
Кад вам откријемо рецепте, пријатељи ће вас питати за кулинарски савет јер ће бити сигурни да нисте аматер – пре свега у одабиру одговарајућег пива које има најјачу моћ да нагласи укус идеално спремљених намирница, а онда и у припреми хране. То вам је и потребно, зар не? Да сви знају да сте најгостопримљивији домаћин и да своје госте не схватате олако? Е па ако је тако, на правом сте месту и ускоро ћете очарати сваку особу која вам дође у кућу.
Иначе, легенда каже да из неких српских домаћинских кућа гости не одлазе већ 160 година. То им се десило јер они већ знају тајну коју се ви припремате да сазнате. У тим кућама се специјалитети за које стижу рецепти служе уз напитак од четири врсте најквалитетнијег хмеља и чисте изворске воде. Он има пријатну горчину, фину арому, пун укус, питкост и освежавајуће дејство, па све то заједно гарантује врхунски доживљај и задовољава и најпробирљивије пивске сладокусце.
Но, сазнаћете о којем напитку се ради кроз рецепте чији је саставни део. Једино што за сада знате је да говоримо о пиву и то је довољно. Највећи професионалци међу куварима пивопијама ће већ сад схватити све, а остали ће научити вредну лекцију због које ће им гости долазити еуфорични и узбуђени, без обзира на то одакле су стигли и колико су путовали.
А сада, пређимо на рецепте:
Кобасице са пивом на немачки начин
Кобасице воле буквално сви људи света, а чак и њихова припрема подразумева његово височанство пиво. Добро, ипак је ред да откријемо које – Ваљевско.
Састојци:
10 кобасица
1 флаша Ваљевског пива
Кечап
Барбецуе сос
Љути сенф
10 малих кифли пресечених на пола
Поступак:
Прво кобасице премажите уљем, затим их испржите. Кобасице треба да буду реш само споља, унутра нека остану „живе“. Узмите велику шерпу и у њу сипајте пиво, кечап и барбецуе сос. Потом ставите кобасице у ову смесу и кувајте их 3-4 сата, на благој ватри. Када завршите са кувањем ставите кобасице у кифле које сте предходно исекли (на рингли или у тостеру). Послужите уз сенф и/или софт који је остао од кувања кобасица.
Запечени кромпир на амерички начин
Уз кобасице су обавезни кромпирићи, а зна се да Амери имају рецепт за најпознатије на планети. Наравно, заливају се пивом.
Састојци (произвољне количине, зависно колико кромпира печемо):
Кромпир
Путер
Јаја
Павлака
Припрема:
Кромпире добро опрати и очистити, а онда целе премазати уљем. Тако припремљене ставити директно на решетку у рерну која је загрејана на 175 степени. Након 50 минута их извадимо из рерне, па им одсечемо горњи део да можемо да их издубимо. Оно што извадимо да бисмо направили шупаљ кромпир, стављамо у чинију. На још топао кромпир додамо истопљен путер, со, жуманца и павлаку, па то све добро промешамо у једноличну смесу. Тиме пунимо издубљене кромпире. После тога на напуњене кромпире ставимо по делић путера да се растопи преко када га вратимо у рерну загрејану на 200 степени. Печемо их још десетак минута и послужујемо уз чашу хладног Ваљевског пива.
Сладолед од пива
Сваки прави домаћин после добре закуске фино заслади дан својим гостима. Десертом од Ваљевског пива, разуме се.
200 г насецкане млечне чоколаде
шоља млека
пола шоље шећера
мало соли
четири већа жуманцета
шоља слатке павлаке
3/4 шоље Ваљевског пива
кашичица екстракта ваниле
Припрема:
Прво, комадиће чоколаде ставите у посуду и у другој посуди загрејте на средњој температури млеко, шећер и мало соли. Одвојено умутите жуманца, па им додајте мешавину са загрејаним млеком и лагано сједините све.
Све ставите у другу посуду, па на средњој температури кувајте мешајући док се смеса не згусне. Успите је кроз цедиљку у посуду са чоколадом, да бисте добили мешавину одговарајуће текстуре. Загревајте и мешајте док се и чоколада не отопи. Када видите да је смеса постала сједињена и без грудвица, додајте и павлаку за кување, па Ваљевско пиво и ванилу.
Ставите посуду са смесом у посуду напуњену коцкицама леда и мешајте док се смеса за сладолед не охлади. Након тога је охладите у фрижидеру, па пребаците у замрзивач.
Зашто у сваки рецепт иде баш Ваљевско пиво?
Ваљевска пивара, је индустријски првенац Ваљева и основана је далеке 1860. године, што подразумева дугу традицију и проверено искуство. Њен оснивач Димитрије Митровић, имућни трговац, на свом имању испод Видрака, почео је справљање пива, а погодна локација и добра својства изворске воде у ваљевском крају омогућили су производњу врхунског, квалитетног пива.
Издвојена на рубу града окружена зеленилом и шумом, брижљиво чувана од свих врста загађења за производњу пива користи воду са извора удаљеног девет километара. Извор се налази у подножју ваљевских планина. у еколошки чистом пределу заштићеном од загађења. Производња свих производа прилагођена је пословању и остварује се уз коришћење најсавременије технологије усклађене са традиционалном производњом пива, па је Ваљевско пиво најквалитетније и најдостојније свих ваших пријатеља и породице.