Ево ко НЕ СМЕ да ЈЕДЕ ЧВАРКЕ - Група људи која их мора избегаватиа, а ево како утичу на здравље
Омиљени деликатес многих Срба, готово да нема славске трпезе без чварака.
Чварци су један од најомиљенијих традиционалних деликатеса у Србији и ширем Балкану, познати по свом богатом укусу и хрскавој текстури. Међутим, иако многи уживају у њима, поставља се питање: "Како чварци утичу на наше здравље?"
Висок садржај масти и калорија
Чварци се праве од свињске коже и масти, што их чини богатим извором засићених масти и калорија. Према нутриционистима, прекомерно конзумирање хране богате засићеним мастима може повећати ниво лошег холестерола (ЛДЛ) у крви, што је фактор ризика за развој кардиоваскуларних болести, укључујући срчани удар и мождани удар.
С обзиром на то да чварци често садрже високе нивое соли, претерана конзумација може такође довести до повишеног крвног притиска, што додатно повећава ризик од болести срца.
Висок садржај соли
У производњи чварака често се користи велика количина соли како би се побољшао укус и продужила њихова трајност. Прекомерна конзумација соли може негативно утицати на бубреге и повећати ризик од хипертензије.
Препоручени дневни унос соли за одрасле особе је до 5 грама, док многи производи, укључујући чварке, могу значајно премашити овај лимит у само неколико порција.
Протеини и минерали
Иако чварци нису извор високо квалитетних протеина у поређењу с месом, они ипак садрже одређене количине протеина, као и минерале попут гвожђа и цинка.
Иако ови нутријенти могу допринети здрављу умереним уносом, ипак је важно напоменути да се чварци не сматрају здравим извором протеина у исхрани.
Умереност је кључ
Као и код многих других деликатеса, умереност је кључ када су чварци у питању. Повремено уживање у чварцима не мора нужно представљати озбиљан здравствени ризик, али редовно конзумирање може довести до негативних последица. Стручњаци за исхрану препоручују да се чварци конзумирају с мером, као повремени ужитак, а не као свакодневни састојак исхране.
Алтернативна решења
За љубитеље чварака који желе да сачувају здравље, постоји неколико алтернативних начина за уживање у овом специјалитету. На пример, можете покушати са припремом чварака с мање соли и масти или бирањем производних марки које користе здравије методе припреме.
Такође, постоји могућност припреме здравијих верзија чварака од других врста меса са мање масти, као што је пилеће или ћуреће месо.
Закључак
Чварци могу бити укусан додатак исхрани, али као и многе друге калоричне грицкалице, њихов унос треба бити умерен. Прекомерно конзумирање ове хране може имати негативне последице по здравље, посебно када је реч о кардиоваскуларним болестима, хипертензији и проблемима са тежином, па је препорука људима са овим здравственим проблемима да избегавају чварке у исхрани.
Остали, уживајте у чварцима, али с мером и у оквиру балансиране исхране.