Фармацеуткиња Христина открила ПРИРОДНИ ЛЕК који уклања нагомилани ШЛАЈМ за 5 минута - Направите ОВУ мешавина биљака за искашљавање секрета
Уколико вас мучи упорни кашаљ, најбоље је да направите природни сируп који ће ваше дисајне путеве ослободити нагомиланог секрета, открила је фармацеуткиња Христина Лазаревић Милошевић.
У овом периоду готово свака друга особа у вашем окружењу кашље. Кашаљ често прати грип или вирусне инфекције, али може да указује и на нека тежа обољења, нарочито плућа. Када је кашаљ упоран, онда може озбиљно да ремети дневну рутину, а фармацеуткиња Христина Лазаревић Милошевић открила је најбољи природни начин да га се решите.
"Кашаљ није болест, то је само један симптом који се јавља услед инфекције у нашем организму и то је одрамбени механизам нашег организма. Кашаљ је заправо добар, јер на тај начин организам избацује сав нагомилан секрет у нашим дисајним путевима и олакшава нам да дишемо. Када организам не може сам да се избори, можемо да попијемо чај или сируп за искашљавање који ће омогућити лакше избацивање секрета", рекла је Христина у емисији "На првом месту" на К1 телевизији и открила рецепт.
За припрему овог сирупа потребне су вам три лековите биљке.
"Сируп може да се направи од лековитих биљака које у себи садрже активне компоненте које омогућавају искашљавање, то су тзв. експекторанси. Ту имамо осушени цвет липе и суве листове плућњака - то је биљка која је намењена чишћењу дисајних путева и од ње можете да направите чај. Ко не уме да препозна биљку, може да оде код локалног травара", објаснила је Христина.
Осим осушеног цвета липе и сувих листова плућњака, потребни су вам и листови бршљена.
"За израду овог сирупа потребна нам је једна кашика сувих листова плућњака, једна кашика сувог цвета липе и две кашике сувих листова бршљена. Битно је да вода прокључа, ставимо два децилитра воде, па додајемо једну кашику сувих листова бршљена. Иначе, ко може, боље је да набави осушене листове бршљена, али целовите, не оволико уситњене. У том случају активне компоненте се боље задрже у листовима", рекла је Христина и објаснила да се касније додаје мед:
"Све промешате и оставите поклопљено сат времена да одстоји. Након тога, додаје се два децилитра меда, најбоље је да то буде природан домаћи мед, да се не купује у продавници, јер је порекло дискутабилно. Ако сте у продавници, узмите теглу меда и окрените је наопако. Ако се појави мехур у облику крушке који иде од поклопца тегле ка дну, то значи да је мед природан. Ако окренете и не деси се ништа, то значи да има додатог шећера", објаснила је фармацеуткиња.
Када и како се пије сируп?
"После сат времена, биљке се процеде, одбаце се, а у овај део се дода мед и сируп можете да сачувате у фрижидеру. Потребно је да га испијете у року од 10 дана. Пије се тако што се три пута дневно користи по једна супена кашика, пола сата пре оброка, минимум седам дана. Могу да га користе одрасли и деца старија од шест година. Како би се повећао ефекат, можете да пијете две литре воде, јер она размекшава секрет који се нагомилао и још више омогућава искашљавање. Ако људи имају времена, много је боље направити природан сируп него купити онај у ком постоје вештачки заслађивачи који ничему не служе", објаснила је фармацеуткиња.
Србија Данас/Мондо/Пренела Ј.Ш.