Потаж од шаргарепе ГОТОВ ЗА ЧАС: Супер брз и здрав оброк, који може да стоји до недељу дана у фрижидеру
Благ, али богат укус и прелепа наранџаста боја освајају на први залогај.
Потаж од шаргарепе је савршен избор када желите нешто топло, кремасто и хранљиво.
Припрема је једноставна и не захтева много време, што га чини одличним избором лагани оброк.
Састојци
- 3 већа шаргарепа
- 1 већа главица црног лука
- 1 кромпир
- 1 кашика биљног уља
- 2 чена белог лука
- 750 мл воде
- Коцкица супе по жељи
За крутоне
- Тост или стари хлеб
- 1 кашика путера
- Мало неутралне павлаке
- Першун за граниш
У шерпу загрејте мало уља и додајте сецкани лук, динстајте на средњој температури док лук не омекша. Затим додајте средње сецкану шаргарепу, бели лук и један исецкани кромпир. Промешајте и наставите са динстањем.
Додајте 500 мл воде, да прекрије поврће како би се једнако скувало и кувајте док не проври. Затим додајте коцку за супу и оставите да се кува 30 минута.
Склоните са рингле и уз помоћ штапног миксера или блендера, испасирајте поврће.
Како би добили жељну текстуру, постепено додајте воду по вашем избору и наставите са пасирањем.
Када добијете праву густину, зачините и оставите да се охлади 15 минута.
За то време спремите крутоне, тако што ћете хлеб исецкати на коцкице. Затим их прелијте са мало уља, додајте со и бибер и промешајте.
У тигањ растопите маргарин на високој температури, док се не појаве балончићи, а затим додајте крутоне. Промешајте и пржите 3-4 минута док не порумени.
Уз додавање неутралну павлаку потаж ће добити још пунији укус.
Детаљније о начину припреме можете видети на видеу ГастроБрат.