Рецепт за посне ХИЛАНДАРСКЕ ЋУФТИЦЕ од пасуља - Овај састојак даје им посебан укус у којем ћете уживати током поста
Идеално за ручак у току поста, а ово јело можете служити уз било коју кисело слатку салату, туршију или свеже поврће.
Пост је почео и ако су вам потребне идеје за здраве и хранљиве рецепте, ево једне идеје за вас. Рецепт за светогорске ћуфтице од пасуља. Брзо и једноставно се праве, а након оваквог оброка бићете сити сатима и можете да се посветите другим активностима.
Састојци:
- 700 г белог пасуља
- 1 лук
Скувани пасуљ на тихој температури оцедите од вишак течности па испасирајте.
Додајте:
- 1 главицу белог лука
- 1 везу першуна
- 1-2 кашике зачинске црвене паприке, бибер, со, суви зачин
- 4 кашике презле, правите куглице (величине по свом избору)
Састојци:
Пасуљ потопите да одстоји преко ноћи у води (700 грама). Ујутру проспитре воду, налијте свежу и додајте у шерпу једну главицу црног лука. Скувајте пасуљ тако да може да се испасира.
Празилук исецкајте ситно и ставите да се динста на уљу. За то време испасирајте пасуљ, најпре га изгњечите виљушком, а затим са штапним миксером или блендером испасирајте.
Ситно насецкајте першун, додајте у пасуљ, једну кашику зачинске паприке, бибера, суви зачин, мало соли, 3 кашике презле и све сједините.
Када сједините састојке образујте ћуфтице и уваљајте их у презлу. Празилук који сте издинстали поспито по дну посуде у којој ћете пећи ћуфте и ређајте једну по једну ћуфту.
Загрејте уље (100 мл) и додајте му једну кашику алеве паприке, а затим прелијте све ћуфтице.
Пећи у рерни на 200 степени 20 минута. Када су готове ћуфтице преко њих поспите свеж, сецкани першун.