Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Ово одмах БАЦАМ У КАНТУ!": Микробиолог открива коју храну НИКАДА НЕ ЈЕДЕ - "То је РАЈ ЗА ЕШЕРИХИЈУ, САЛМОНЕЛУ и ЛИСТЕРИЈУ"

29.09.2023. 20:14
Пише:
Србија Данас
žena
жена / Извор: Shutterstock

Уколико поједете контаиниране намирнице ризикујете тешке облике тровања!

Свако ко је био жртва тровања храном зна да никада не жели да се то понови. То га чини опрезнијим у погледу начина на који припрема храну и шта једе убудуће.

Ако сте један од многих људи који су се заклели да се никада више неће отровати храном, др Примроуз Фристон, виши предавач клиничке микробиологије на Универзитету у Лестеру, има неколико савета за вас.

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ за све који су имали КОРОНУ: Нова истраживања показала да су они под већим ризиком од ИНФЕКЦИЈЕ КРВИ

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ за све који су имали КОРОНУ: Нова истраживања показала да су они под већим ризиком од ИНФЕКЦИЈЕ КРВИ

ИДЕАЛНО ВЕЧЕ је оно које проведете уз ФИЛМ и ГРИЦКАЛИЦЕ? Имамо ЛОШУ ВЕСТ, стручњак за спавање упозорава на ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

ИДЕАЛНО ВЕЧЕ је оно које проведете уз ФИЛМ и ГРИЦКАЛИЦЕ? Имамо ЛОШУ ВЕСТ, стручњак за спавање упозорава на ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

- Као микробиолог, вероватно сам свеснија ризика од инфекција које се преносе храном од већине. Ево неких ствари на које пазим, открила је она.

- Ретко једем на отвореном – било на пикницима или на роштиљу – јер ризик од тровања храном расте када се храна износи напољу, каже она.

- Одржавање руку чистим када рукујете храном кључно је да се не разболите, али колико често можете да нађете топлу текућу воду и сапун у парку или на плажи? Можете користити алкохолне гелове за руке, они су бољи него ништа, али не убијај све клице.

Храна има тенденцију да привлачи летећа бића и језиве инсекте, који могу да пренесу клице као што су Ешерихија коли, Салмонела и Листериа у вашу храну.

Докторка предлаже да се кварљива храна држи хладном и покривеном како би била безбедна: - Ако се храна остави да се загрева на 30°Ц дуже од неколико сати, клице ће се удвостручити. Уколико планирате да роштиљате у природи, месо треба темељно да прокувате пре поласка, а термометар за месо је добра инвестиција да се избегне тровање храном. Немојте јести месо ако је његова унутрашња температура мања од 70 Ц.

Др Фристон такође предлаже избегавање бифеа.

Roštiljanje
Роштиљање / Извор: Профимедиа

- Веома пазим на микробиолошку безбедност топлих и хладних бифеа. У затвореном простору храна може бити изложена контаминацији инсеката, прашине и пре свега људи. Тровање храном је, стога, неизбежан ризик када се вечера у бифеу. Контаминација долази од тога што посетиоци додирују храну, а клице се могу ширити кијањем или кашљањем у близини хране.

Постоје неке намирнице које она никада не једе, а сирове шкољке попут острига су једна од њих: - То је зато што су остриге хранилице филтера и могу да концентришу клице, као што су Вибрио и норовирус, у свом ткиву. Остриге заражене Вибрио-ом не изгледају или миришу другачије, па је тешко учити контаминацију. Амерички центри за Контрола и превенција болести процењује да се око 80.000 људи зарази Вибрио инфекцијом од сирових острига, а само у САД 100 људи умре од вибриозе сваке године.

- Такође је могуће добити тровање храном ако једете било коју сирову шкољку ( једем само добро куване шкољке јер топлота ефикасно убија штетне клице.

Салате у врећицама су још једна проблематична храна. - Утврђено је да зелена салата која је упакована у пластичне кесе може садржати клице као што су Ешериихија коли, Салмонела и Листериа.

- Већина салата у врећицама је безбедна ако се чувају у фрижидеру, добро оперу пре употребе (чак и салату спремну за јело треба опрати) и јести што је пре могуће након куповине.

pranje salate
прање салате / Извор: Профимедиа

Она preddlaže и редовно проверавање рока трајања и мирис: - За кварљиву храну редовно проверавам рок употребе, али ако је и пре истека рока чудна и паковање хране изгледа натечено, или када се отвори храна изгледа или мирише другачије него што се очекивало, бацам је у канту.

Никада не користи исте даске за сечење за сирову и кувану храну, пере руке пре и после било чега. Једна он дањуважнијих ствар коју она никада не ради је да поново загрева кувани пиринач.

- То је зато што некувани пиринач може садржати споре Bacillus цереус. Иако се ћелије Bacillusa убијају кувањем, споре преживе. Ако се пиринач остави да се охлади и одстоји на собној температури, споре прерасту у бактерије , чији ће се број брзо повећати јер је пиринач добар медијум за културу Bacillus на собној температури. Bacillus узгајан у пиринчу може произвести токсине који, у року од неколико сати од гутања, могу изазвати повраћање и дијареју која траје до 24 сата.