clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Ovo odmah BACAM U KANTU!": Mikrobiolog otkriva koju hranu NIKADA NE JEDE - "To je RAJ ZA EŠERIHIJU, SALMONELU i LISTERIJU"

29.09.2023. 20:14
Piše:
Srbija Danas
žena
žena / Izvor: Shutterstock

Ukoliko pojedete kontainirane namirnice rizikujete teške oblike trovanja!

Svako ko je bio žrtva trovanja hranom zna da nikada ne želi da se to ponovi. To ga čini opreznijim u pogledu načina na koji priprema hranu i šta jede ubuduće.

Ako ste jedan od mnogih ljudi koji su se zakleli da se nikada više neće otrovati hranom, dr Primrouz Friston, viši predavač kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Lesteru, ima nekoliko saveta za vas.

HITNO UPOZORENJE za sve koji su imali KORONU: Nova istraživanja pokazala da su oni pod većim rizikom od INFEKCIJE KRVI

HITNO UPOZORENJE za sve koji su imali KORONU: Nova istraživanja pokazala da su oni pod većim rizikom od INFEKCIJE KRVI

IDEALNO VEČE je ono koje provedete uz FILM i GRICKALICE? Imamo LOŠU VEST, stručnjak za spavanje upozorava na OPASNE POSLEDICE

IDEALNO VEČE je ono koje provedete uz FILM i GRICKALICE? Imamo LOŠU VEST, stručnjak za spavanje upozorava na OPASNE POSLEDICE

- Kao mikrobiolog, verovatno sam svesnija rizika od infekcija koje se prenose hranom od većine. Evo nekih stvari na koje pazim, otkrila je ona.

- Retko jedem na otvorenom – bilo na piknicima ili na roštilju – jer rizik od trovanja hranom raste kada se hrana iznosi napolju, kaže ona.

- Održavanje ruku čistim kada rukujete hranom ključno je da se ne razbolite, ali koliko često možete da nađete toplu tekuću vodu i sapun u parku ili na plaži? Možete koristiti alkoholne gelove za ruke, oni su bolji nego ništa, ali ne ubijaj sve klice.

Hrana ima tendenciju da privlači leteća bića i jezive insekte, koji mogu da prenesu klice kao što su Ešerihija koli, Salmonela i Listeria u vašu hranu.

Doktorka predlaže da se kvarljiva hrana drži hladnom i pokrivenom kako bi bila bezbedna: - Ako se hrana ostavi da se zagreva na 30°C duže od nekoliko sati, klice će se udvostručiti. Ukoliko planirate da roštiljate u prirodi, meso treba temeljno da prokuvate pre polaska, a termometar za meso je dobra investicija da se izbegne trovanje hranom. Nemojte jesti meso ako je njegova unutrašnja temperatura manja od 70 C.

Dr Friston takođe predlaže izbegavanje bifea.

Roštiljanje
Roštiljanje / Izvor: Profimedia

- Veoma pazim na mikrobiološku bezbednost toplih i hladnih bifea. U zatvorenom prostoru hrana može biti izložena kontaminaciji insekata, prašine i pre svega ljudi. Trovanje hranom je, stoga, neizbežan rizik kada se večera u bifeu. Kontaminacija dolazi od toga što posetioci dodiruju hranu, a klice se mogu širiti kijanjem ili kašljanjem u blizini hrane.

Postoje neke namirnice koje ona nikada ne jede, a sirove školjke poput ostriga su jedna od njih: - To je zato što su ostrige hranilice filtera i mogu da koncentrišu klice, kao što su Vibrio i norovirus, u svom tkivu. Ostrige zaražene Vibrio-om ne izgledaju ili mirišu drugačije, pa je teško učiti kontaminaciju. Američki centri za Kontrola i prevencija bolesti procenjuje da se oko 80.000 ljudi zarazi Vibrio infekcijom od sirovih ostriga, a samo u SAD 100 ljudi umre od vibrioze svake godine.

- Takođe je moguće dobiti trovanje hranom ako jedete bilo koju sirovu školjku ( jedem samo dobro kuvane školjke jer toplota efikasno ubija štetne klice.

Salate u vrećicama su još jedna problematična hrana. - Utvrđeno je da zelena salata koja je upakovana u plastične kese može sadržati klice kao što su Ešeriihija koli, Salmonela i Listeria.

- Većina salata u vrećicama je bezbedna ako se čuvaju u frižideru, dobro operu pre upotrebe (čak i salatu spremnu za jelo treba oprati) i jesti što je pre moguće nakon kupovine.

pranje salate
pranje salate / Izvor: Profimedia

Ona preddlaže i redovno proveravanje roka trajanja i miris: - Za kvarljivu hranu redovno proveravam rok upotrebe, ali ako je i pre isteka roka čudna i pakovanje hrane izgleda natečeno, ili kada se otvori hrana izgleda ili miriše drugačije nego što se očekivalo, bacam je u kantu.

Nikada ne koristi iste daske za sečenje za sirovu i kuvanu hranu, pere ruke pre i posle bilo čega. Jedna on danjuvažnijih stvar koju ona nikada ne radi je da ponovo zagreva kuvani pirinač.

- To je zato što nekuvani pirinač može sadržati spore Bacillus cereus. Iako se ćelije Bacillusa ubijaju kuvanjem, spore prežive. Ako se pirinač ostavi da se ohladi i odstoji na sobnoj temperaturi, spore prerastu u bakterije , čiji će se broj brzo povećati jer je pirinač dobar medijum za kulturu Bacillus na sobnoj temperaturi. Bacillus uzgajan u pirinču može proizvesti toksine koji, u roku od nekoliko sati od gutanja, mogu izazvati povraćanje i dijareju koja traje do 24 sata.