Хрскава кожица, а сочно месо: Ево одговора колико дуго треба да се пече пиле у рерни - Више нема загорелих и пресушених делова
Многима омиљени оброк често уме да се "пресуши" или прегори, јер је танка линија између хрскаве коже и сочне садржине пилећег меса. Уз овај савет, постижете савршен баланс.
Када печете пиле, треба да знате колико времена треба да месо омекша, а кожица постане златна и хрскава.
За породични ручак идеално је печено пиле.
А како да знате да ли је добро испечено? То се најчешће утврђује ако месо прободете виљушком. Ако је сок који цури бистар, то значи да је пиле испечено. Ако је сок који цури из меса црвен, пиле још треба да се пече.
Најбоље је да га одледите
За печење је погодно охлађено пиле, а не смрзнуто. Ако имате замрзнуто, прво га одмрзните пре него што га ставите у рерну. Ставите га да стоји у фрижидеру, да се одмрзне, како се на пулту не би покварило. Печење смрзнутог пилета се не препоручује, јер може да загори споља и да се месо не испече добро унутра.
Колико дуго се пече
Пре печења пилета, потребно је да га добро оперете, а затим обришете сувом крпом. Пиле које има око 1 кг пече се 1 сат и 10 минута на 200 степени. Десет минута пре истека тог времена, ако имате укључите функцију грила у рерни, како би се кожица претворила у укусну, златну и хрскаву. Ако немате ту функцију, да бисте добили укусну хрскаву корицу, потребно је више пута прелити пиле пивом током печења у рерни.
Ако је печено пиле теже од 1 кг, пеците га 15 минута дуже, стално проверавајући да ли је готово. Можете пећи пиле прекривено прво алу фолијом. Тако, пиле које је тешко око килограм, пеците око сат времена на 190 степени. На крају, 10 минута пре истека времена печења, фолију склоните како би се формирала укусна и хрскава кожа. Ако печете само пилеће батаке, они су готови за око 30 минута на 200 степени. Пеците их по 15 минута са сваке стране.