ЛАЖНА МАКОВЊАЧА: Сузана Манчић открила рецепт за посластицу коју већ сада можете да спремите - укусно, мекано и брзо
. Њена савремена верзија традиционалне маковњаче, коју прави од готових кора, одушевила је све и постала хит међу домаћицама.
Сузана Манчић, позната по свом шарму и харизми на малим екранима, али и по литерарном и глумачком таленту, гаји посебну страст далеко од рефлектора – у топлини сопствене кухиње. Иако навикла на светла позорнице и телевизијских студија, Сузана право задовољство проналази међу зачинима, мирисима и породичном традицијом.
Њени кулинарски експерименти често прерасту у незаборавне гозбе за породицу и блиске пријатеље, који знају да су позиви на вечеру код Сузане више од обичног дружења – то су ритуали у којима се окупља љубав.
У једној од својих телевизијских гостујућих епизода, у емисији “Практична жена”, открила је рецепт који је одмах постао хит међу публиком. Реч је о маковњачи – вековној посластици која буди носталгичне мирисе детињства, али у верзији какву многи нису очекивали. Уместо традиционалног теста које тражи умеће и стрпљење, Сузана користи готове коре и својим посебним поступком од њих ствара штрудлу богатог укуса, пуну сочне мак надеве и савршено хрскаве коре. Ова варијанта не само да штеди време, већ отвара врата и почетницима у кухињи да без страха направе посластицу која изгледа као да долази право из бакине пећнице.
Њена верзија маковњаче заправо је спој модерног ритма живота и поштовања према старим рецептима, а управо тај баланс чини је омиљеном и ван малих екрана.
– Ово је лажна штрудла која се прави од готових кора, иако сам и ја сама мислила да је у питању тесто. Јогурт и гриз јој дају тај посебан укус. У њу иде шећер, јер смо сви ми одрастали и на белом брашну и на белом шећеру – рекла је шаљиво Сузана.
Састојци:
– 500г танких кора
Састојци за премаз:
– 3 јаја
– 1,5 чаша шећера
– 1 чаша уља
– 2 чаше гриза
– 2 чаше јогурта
– 1 прашак за пециво
– 1 ванилин шећер
Састојци за надев:
– 400г млевеног мака
– 10 кашика шећера
– 400мл млека
Припрема:
Коре поделите у три дела. Отприлике нека буде по 5 комада по ролату. Помешајте јаја, шећер, гриз, јогурт, прашак за пециво и ванилин шећер. Преко сваке коре премажите овај прелив, а на пету ставите надев од мака.Уролајте и ставите у плех. Сваку штрудлу премажите са остатком прелива и пеците на 180 степени око 40 минута. Ова посластица је једнако укусна и топла, али и кад одстоји.