Домаћа ШТРУДЛА са ЈАБУКАМА без млека и јаја, враћа успомене, а успева и ПОЧЕТНИЦИМА - Сочан надев од воћа и ораха, мекано тесто и све то од основних кухињских намирница
Заборавите на куповне слаткише – домаћа штрудла с јабукама и орасима је класик који мирише на детињство и породичне недеље. Прави се од само неколико састојака које већ имате у кухињи, а укус и мирис цимета освојиће све за столом. Рецепт је једноставан и успева чак и почетницима – нема јогурта, млека ни јаја!
Ако волите традиционалне посластице које не захтевају компликовану припрему, ова домаћа штрудла с јабукама је прави избор. Прхко, али мекано тесто савршено се слаже са сласним надевом од карамелисаних јабука, сувог грожђа и млевених ораха. Све се припрема од основних намирница, без пуно муке.
Штрудла се једе топла, хладна, уз кафу или уз куглу ванила сладоледа – и сваки пут одушеви!
Састојци:
За тесто:
2 шоље брашна
1/2 кашичице соли
1/2 шоље хладног маслаца (на коцкице)
1/2 шоље хладне воде
1 кашика сирћета
За надев:
4–5 јабука (огуљених и насецканих)
1/2 шоље шећера
1 кашичица цејлонског цимета
Прстохват каранфилића (опционо)
Сок од пола лимуна
1/4 шоље презле
1/4 шоље млевених ораха или лешника (опционо)
50 г сувог грожђа
За премаз:
1 јаје
Шећер у праху (за посипање)
Припрема:
У чинији сједините брашно, со и хладан маслац, па додајте воду и сирће и умесите глатко тесто. Обликујте у куглу и оставите у фрижидеру 30 минута.
Док се тесто хлади, припремите надев: динстајте јабуке са циметом, каранфилићем и лимуновим соком док не омекшају. Затим додајте шећер, презлу, суво грожђе и орахе.
Рерну загрејте на 180°Ц. Тесто разваљајте и поделите у два-три дела. На сваки ставите надев и пажљиво уролајте.
Ређајте на плех, премажите јајетом и пеците 30–35 минута док не порумени.
Кад се штрудла охлади, поспите је шећером у праху.