LAŽNA MAKOVNJAČA: Suzana Mančić otkrila recept za poslasticu koju već sada možete da spremite - ukusno, mekano i brzo
. Njena savremena verzija tradicionalne makovnjače, koju pravi od gotovih kora, oduševila je sve i postala hit među domaćicama.
Suzana Mančić, poznata po svom šarmu i harizmi na malim ekranima, ali i po literarnom i glumačkom talentu, gaji posebnu strast daleko od reflektora – u toplini sopstvene kuhinje. Iako navikla na svetla pozornice i televizijskih studija, Suzana pravo zadovoljstvo pronalazi među začinima, mirisima i porodičnom tradicijom.
Njeni kulinarski eksperimenti često prerastu u nezaboravne gozbe za porodicu i bliske prijatelje, koji znaju da su pozivi na večeru kod Suzane više od običnog druženja – to su rituali u kojima se okuplja ljubav.
U jednoj od svojih televizijskih gostujućih epizoda, u emisiji “Praktična žena”, otkrila je recept koji je odmah postao hit među publikom. Reč je o makovnjači – vekovnoj poslastici koja budi nostalgične mirise detinjstva, ali u verziji kakvu mnogi nisu očekivali. Umesto tradicionalnog testa koje traži umeće i strpljenje, Suzana koristi gotove kore i svojim posebnim postupkom od njih stvara štrudlu bogatog ukusa, punu sočne mak nadeve i savršeno hrskave kore. Ova varijanta ne samo da štedi vreme, već otvara vrata i početnicima u kuhinji da bez straha naprave poslasticu koja izgleda kao da dolazi pravo iz bakine pećnice.
Njena verzija makovnjače zapravo je spoj modernog ritma života i poštovanja prema starim receptima, a upravo taj balans čini je omiljenom i van malih ekrana.
– Ovo je lažna štrudla koja se pravi od gotovih kora, iako sam i ja sama mislila da je u pitanju testo. Jogurt i griz joj daju taj poseban ukus. U nju ide šećer, jer smo svi mi odrastali i na belom brašnu i na belom šećeru – rekla je šaljivo Suzana.
Sastojci:
– 500g tankih kora
Sastojci za premaz:
– 3 jaja
– 1,5 čaša šećera
– 1 čaša ulja
– 2 čaše griza
– 2 čaše jogurta
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
Sastojci za nadev:
– 400g mlevenog maka
– 10 kašika šećera
– 400ml mleka
Priprema:
Kore podelite u tri dela. Otprilike neka bude po 5 komada po rolatu. Pomešajte jaja, šećer, griz, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Preko svake kore premažite ovaj preliv, a na petu stavite nadev od maka.Urolajte i stavite u pleh. Svaku štrudlu premažite sa ostatkom preliva i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Ova poslastica je jednako ukusna i topla, ali i kad odstoji.