Здравија од лососа, а 10 ПУТА јефтинија - Риба коју Срби често једу снижава холестерол, јача срце и кости
Док многи посежу за скупим лососом због здравља, постоји једна риба коју готово сви у Србији једу, а која нуди сличне – па чак и боље – користи. И што је најбоље, доступна је свима, кошта знатно мање, а стручњаци је све више препоручују због благотворног дејства на срце, мозак и кости.
Реч је о риби која је често неправедно потцењена – а заправо је права нутритивна бомба. Иако је лосос често на листи „најздравијих риба“, постоји једна далеко доступнија и јефтинија намирница коју већина људи у Србији већ има у својој исхрани – сардина.
Богата је омега-3 масним киселинама, које су кључне за смањење лошег холестерола (ЛДЛ) и повећање доброг (ХДЛ). Ове масти штите срчани мишић, смањују ризик од инфаркта и ублажавају запаљенске процесе у организму.
Ова риба је такође изузетно богата калцијумом, витамином Д и Б12, па се препоручује свима који имају проблема са костима, посебно старијима и женама у менопаузи.
Добра вест? Можете је наћи у свакој продавници, често у конзерви, и спремна је за конзумацију већ за неколико минута – без кувања или додатних трошкова. Уз кришку хлеба, мало лимуна и маслиновог уља – добијате комплетан оброк који јача здравље.
Како конзумирати сардину?
Уз интегрални хлеб као оброк за доручак
Са свежим поврћем као нискокалорична вечера
У салати са куваним јајима, кромпиром и маслинама
Јефтина риба која јача срце, кости и снижава холестерол - Зашто је боља од лососа?
Иако лосос има сличне нутритивне вредности, ова риба:
- Не садржи толико тешких метала
- Не долази из узгајалишта с упитним условима
- Не захтева термичку обраду
- Кошта и до 10 пута мање