Спој фила од ВИШАЊА И МАКА - Колач који је бољи од било које торте, спрема се брзо и лако, за МАЊЕ ОД САТ ВРЕМЕНА
Издашан колач чије ће вам спремање лако пасти.
Колач мађарског порекла може бити ваш следећи избор, нарочито када не знате којим укусом да изненадите госте. Садржи два доминатна састојка, а ево ког рецепта треба да се придржавате како би испао савршено.
За бисквит:
4 јаја
150 г шећера
200 г путера или маргарина
100 г чоколаде
200 мл млека
250 г мака - готова смеша за колаче
100 г глатког брашна Т- 400
1 прашак за пециво
1 кашичица цимета
За фил:
400 г очишћених вишања
6 кашика шећера
250 мл сока од вишње
2 пудинга од ваниле 80 г
200 мл млека (за преливање бисквита)
150 г чоколаде
150 мл слатке павлаке (или нанети шлаг крем од ваниле)
250 г шлаг крема или слатке павлаке
Рецепт за колач богат маком и вишњама:
Прво пенасто умутите четири беланца, а затим додајте шећер и наставите са мућењем. Добијеном шлагу додајте жуманце и добро их сједните миксером. Смеси додати 200 г омекшалог маргарина или путера, 100 г омекшале или истопљене чоколаде и 200 мл млека. Поновите поступак мућења. У другој посуди сједините мак, брашно, прашак за пециво и цимет. Постепено додајте првобитно припремљеној смеси и умутите миксером.
Бисквитну масу излијте у плех обложен папиром за печење. Равномерно распоредите бисквитни део. Ставите да се пече 20-25 минута у претходно загрејаној рерни на 180 степени.
Када се колач охлади, прелијте га топлим млеком. Такође, можете и топли колач прелити хладним млеком. Оставите бисквитни део да се потпуно охлади.
У шерпу ставите очишћене вишње и шећер, пустивши да се шећер отопи на тихој ватри. У посебној посуди разбијте пудинг соком од вишања, како би грудвице нестале. Затим укувајте пудинг са вишњама.
Након тога врућ фил нанесите и распоредите по охлађеном бисквиту. Ради лакшег наношења, бисквитни део можете пребацити у одговарајућ калуп.
Оставите да се колач охлади. Преко можете додати глазуру од чоколаде и слатке павлаке. Друга опција је додавање умућене павлаке или шлаг крема. Уживајте!
Детаљније о овом рецепту можете погледати на каналу Кухиња Валентина Машковић.