Spoj fila od VIŠANJA I MAKA - Kolač koji je bolji od bilo koje torte, sprema se brzo i lako, za MANJE OD SAT VREMENA
Izdašan kolač čije će vam spremanje lako pasti.
Kolač mađarskog porekla može biti vaš sledeći izbor, naročito kada ne znate kojim ukusom da iznenadite goste. Sadrži dva dominatna sastojka, a evo kog recepta treba da se pridržavate kako bi ispao savršeno.
Za biskvit:
4 jaja
150 g šećera
200 g putera ili margarina
100 g čokolade
200 ml mleka
250 g maka - gotova smeša za kolače
100 g glatkog brašna T- 400
1 prašak za pecivo
1 kašičica cimeta
Za fil:
400 g očišćenih višanja
6 kašika šećera
250 ml soka od višnje
2 pudinga od vanile 80 g
200 ml mleka (za prelivanje biskvita)
150 g čokolade
150 ml slatke pavlake (ili naneti šlag krem od vanile)
250 g šlag krema ili slatke pavlake
Recept za kolač bogat makom i višnjama:
Prvo penasto umutite četiri belanca, a zatim dodajte šećer i nastavite sa mućenjem. Dobijenom šlagu dodajte žumance i dobro ih sjednite mikserom. Smesi dodati 200 g omekšalog margarina ili putera, 100 g omekšale ili istopljene čokolade i 200 ml mleka. Ponovite postupak mućenja. U drugoj posudi sjedinite mak, brašno, prašak za pecivo i cimet. Postepeno dodajte prvobitno pripremljenoj smesi i umutite mikserom.
Biskvitnu masu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite biskvitni deo. Stavite da se peče 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada se kolač ohladi, prelijte ga toplim mlekom. Takođe, možete i topli kolač preliti hladnim mlekom. Ostavite biskvitni deo da se potpuno ohladi.
U šerpu stavite očišćene višnje i šećer, pustivši da se šećer otopi na tihoj vatri. U posebnoj posudi razbijte puding sokom od višanja, kako bi grudvice nestale. Zatim ukuvajte puding sa višnjama.
Nakon toga vruć fil nanesite i rasporedite po ohlađenom biskvitu. Radi lakšeg nanošenja, biskvitni deo možete prebaciti u odgovarajuć kalup.
Ostavite da se kolač ohladi. Preko možete dodati glazuru od čokolade i slatke pavlake. Druga opcija je dodavanje umućene pavlake ili šlag krema. Uživajte!
Detaljnije o ovom receptu možete pogledati na kanalu Kuhinja Valentina Mašković.